Ukrasni krug
Gumb za otvaranje navigacije Gumb za zatvaranje navigacije

Povratak

Drvo pozadina Persin Proizvod Emblem

Slatka paprika

lat. Capsicum annuum

Začin se dobiva mljevenjem i sušenjem zrelog ploda različitih vrsta slatkih paprika. Potječe iz područja oko Meksika u Južnoj Americi, a u Europu ju donose španjolski pomorci u 16. stoljeću.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU

Slatku papriku potrebno je brzo iskoristiti, najbolje u roku od 6 mjeseci jer će u protivnom ubrzo postati bezokusna i njezina boja neće biti toliko intenzivna.

Najbolje ju je skladištiti u tamnim, hladnijim prostorijama jer zbog svjetlosti ovaj začin gubi boju i aromu. Zato kupite slatku papriku u vrećici, a ne staklenoj bočici kako biste ju zaštitili od izvora svijetla.

Osim što jelima daje lijepu crvenkastu boju, može je se upotrijebiti kao glavni začin u nekim jelima poput različitih gulaša i paprikaša te za marinade mesa.

Ako vam u pripremi određenog jela slatka paprika ne odgovara u potpunosti i željeli biste nešto malo ljuće, bez bojazni je možete pomiješati sa žličicom ljute paprike za dobivanje pikantnije arome jela.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU

Slatku papriku potrebno je brzo iskoristiti, najbolje u roku od 6 mjeseci jer će u protivnom ubrzo postati bezokusna i njezina boja neće biti toliko intenzivna.

Najbolje ju je skladištiti u tamnim, hladnijim prostorijama jer zbog svjetlosti ovaj začin gubi boju i aromu. Zato kupite slatku papriku u vrećici, a ne staklenoj bočici kako biste ju zaštitili od izvora svijetla.

Osim što jelima daje lijepu crvenkastu boju, može je se upotrijebiti kao glavni začin u nekim jelima poput različitih gulaša i paprikaša te za marinade mesa.

Ako vam u pripremi određenog jela slatka paprika ne odgovara u potpunosti i željeli biste nešto malo ljuće, bez bojazni je možete pomiješati sa žličicom ljute paprike za dobivanje pikantnije arome jela.

Ruzmarin Cimet

NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU

Pozadinski zeleni element

Pile u aromatičnom umaku

SAVJETI IZ PROŠLOSTI

Muškarci su u prošlosti često bili ponosni na svoje frizure i brade, no zbog toga su oni s „problematičnom“ kosom bili manje sretni. Legenda kaže da su koristili slatku papriku kako bi smanjili otpadanje kose i stimulirali njezin rast i navodno je funkcioniralo.

Znala je pronaći svoje mjesto i na tipičnim ženskim druženjima na kojima je često zacrvenila cijela lica svih prisutnih. Naime, žene su je koristile u mješavini s medom kao masku za lice jer su tvrdile da ih pomlađuje i pomaže u borbi protiv bora i akni.

Tradicija kolinja na ovim prostorima obično završava topljenjem preostale svinjske masti te izradom čvaraka. Za ovaj važan događaj nekada su se pozivali stručni kuhari jer je svinjska mast bila sastavni dio svakog domaćinstva – neizostavan dio menija bila je šnita kruha premazana svinjskom mašću te posuta lukom, češnjakom i crvenom paprikom. U ovoj deliciji mnogi uživaju i danas.

SAVRŠENO UPOTPUNJUJE OVE RECEPTE

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

TRAJANJE
PORCIJA

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Tikvice u tankom tijestu

TRAJANJE
PORCIJA

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Priprema

Fun Facts
U Meksiku je juha prepuna ljutih paprika tipičan lijek za mamurluk.
Ljuta paprika je jako djelotvorna u suzbijanju smrdljivog martina. Potrebno je 100g isjeckanog ploda ljute paprike preliti sa 1L vode i kuhati sat vremena u zatvorenoj posudi. Nakon dva dana stojanja, preparat je spreman za upotrebu.
Ljuta paprika je voće, a ne povrće kako se tradicionalno vjeruje.

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke