test test testff Slatka paprika - Začini Inspiracije | Vegeta Maestro
Slatka paprika
lat. Capsicum annuum

Začin se dobiva mljevenjem i sušenjem zrelog ploda različitih vrsta slatkih paprika. Potječe iz područja oko Meksika u Južnoj Americi, a u Europu ju donose španjolski pomorci u 16. stoljeću.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Slatku papriku potrebno je brzo iskoristiti, najbolje u roku od 6 mjeseci jer će u protivnom ubrzo postati bezokusna i njezina boja neće biti toliko intenzivna. Najbolje ju je skladištiti u tamnim, hladnijim prostorijama jer zbog svjetlosti ovaj začin gubi boju i aromu. Zato kupite slatku papriku u vrećici, a ne staklenoj bočici kako biste ju zaštitili od izvora svijetla. Osim što jelima daje lijepu crvenkastu boju, može je se upotrijebiti kao glavni začin u nekim jelima poput različitih gulaša i paprikaša te za marinade mesa. Ako vam u pripremi određenog jela slatka paprika ne odgovara u potpunosti i željeli biste nešto malo ljuće, bez bojazni je možete pomiješati sa žličicom ljute paprike za dobivanje pikantnije arome jela.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Humus s bundevom
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

A što kažu naši stari?

Muškarci su u prošlosti često bili ponosni na svoje frizure i brade, no zbog toga su oni s „problematičnom“ kosom bili manje sretni. Legenda kaže da su koristili slatku papriku kako bi smanjili otpadanje kose i stimulirali njezin rast i navodno je funkcioniralo.

Znala je pronaći svoje mjesto i na tipičnim ženskim druženjima na kojima je često zacrvenila cijela lica svih prisutnih. Naime, žene su je koristile u mješavini s medom kao masku za lice jer su tvrdile da ih pomlađuje i pomaže u borbi protiv bora i akni.

Tradicija kolinja na ovim prostorima obično završava topljenjem preostale svinjske masti te izradom čvaraka. Za ovaj važan događaj nekada su se pozivali stručni kuhari jer je svinjska mast bila sastavni dio svakog domaćinstva – neizostavan dio menija bila je šnita kruha premazana svinjskom mašću te posuta lukom, češnjakom i crvenom paprikom. U ovoj deliciji mnogi uživaju i danas.

Fun Facts
Mađari iznimno cijene slatku papriku, pa je postala i njihov nacionalni začin s više od 200 godina povijesti. Oni razlikuju čak 6 različitih vrsta začina od paprike koje koriste u tradicionalnim jelima gulašu i paprikašu.
U doba branja paprika, zacrvene se cijela sela diljem Mađarske, ali i Hrvatske. Najčešće možemo naići na mnoštvo paprika koje vise s prozora ili ograda od kojih će se mljevenjem dobiti fini domaći začin.
Vrlo malo ljudi zna da slatka paprika zapravo ima više vitamina C od naranče, što ju čini jednom od njegovih glavnih izvora u prehrani.

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke