JUNAKINJE
SVAKOG JELA

NAGRADNI NATJEČAJ

Nagradni natječaj je završen i pronađena je junakinja koja može spasiti svako jelo! Hvala svima na sudjelovanju i lijepim, ohrabrujućim riječima za svaku Vegeta Maestro papriku, no glavna junakinja može biti samo jedna.

Uz pomoć svoje junakinje, SLATKE PAPRIKE, glavnu nagradu osvojio je:

Mirko Đivić, Kutina

Ipak, i druge junakinje zaslužuju nagradu. Zaviri u listu pobjednika i saznaj je li ti baš tvoja priča o junakinji osigurala jedan od 5 Vegeta Maestro poklon paketa!

LISTA DOBITNIKA
Ilustracija - paprike Smartwatch
Slatka paprika
lat. Capsicum annuum

Začin se dobiva mljevenjem i sušenjem zrelog ploda različitih vrsta slatkih paprika. Potječe iz područja oko Meksika u Južnoj Americi, a u Europu ju donose španjolski pomorci u 16. stoljeću.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Slatku papriku potrebno je brzo iskoristiti, najbolje u roku od 6 mjeseci jer će u protivnom ubrzo postati bezokusna i njezina boja neće biti toliko intenzivna. Najbolje ju je skladištiti u tamnim, hladnijim prostorijama jer zbog svjetlosti ovaj začin gubi boju i aromu. Zato kupite slatku papriku u vrećici, a ne staklenoj bočici kako biste ju zaštitili od izvora svijetla. Osim što jelima daje lijepu crvenkastu boju, može je se upotrijebiti kao glavni začin u nekim jelima poput različitih gulaša i paprikaša te za marinade mesa. Ako vam u pripremi određenog jela slatka paprika ne odgovara u potpunosti i željeli biste nešto malo ljuće, bez bojazni je možete pomiješati sa žličicom ljute paprike za dobivanje pikantnije arome jela.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Humus s bundevom
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

Prirodni začin kao ključ ukusnog jela

Ako su začini i hrana tvoja strast, onda je ovo savršeno mjesto za tebe! Tajne kulinarstva, savršena jela i inspirativne novosti na dohvat su ti ruke.

Pregled suhih začina

Pročitaj više Strelica desno

Začini u crvenom

Pročitaj više Strelica desno
Recipe book

Nezamjenjiva inspiracija svakog jela

Pronađi inspiraciju u aromama i mirisima crvene paprike - nezamjenjivog začina svakog ukusnog jela!

Trebaš još inspiracije? Zaviri u stranice knjižice recepata i pronađi što ćeš sljedeće kuhati.

Preuzmi knjižicu
A što kažu naši stari?

Muškarci su u prošlosti često bili ponosni na svoje frizure i brade, no zbog toga su oni s „problematičnom“ kosom bili manje sretni. Legenda kaže da su koristili slatku papriku kako bi smanjili otpadanje kose i stimulirali njezin rast i navodno je funkcioniralo.

Znala je pronaći svoje mjesto i na tipičnim ženskim druženjima na kojima je često zacrvenila cijela lica svih prisutnih. Naime, žene su je koristile u mješavini s medom kao masku za lice jer su tvrdile da ih pomlađuje i pomaže u borbi protiv bora i akni.

Tradicija kolinja na ovim prostorima obično završava topljenjem preostale svinjske masti te izradom čvaraka. Za ovaj važan događaj nekada su se pozivali stručni kuhari jer je svinjska mast bila sastavni dio svakog domaćinstva – neizostavan dio menija bila je šnita kruha premazana svinjskom mašću te posuta lukom, češnjakom i crvenom paprikom. U ovoj deliciji mnogi uživaju i danas.

Fun Facts
U Meksiku je juha prepuna ljutih paprika tipičan lijek za mamurluk.
Ljuta paprika je jako djelotvorna u suzbijanju smrdljivog martina. Potrebno je 100g isjeckanog ploda ljute paprike preliti sa 1L vode i kuhati sat vremena u zatvorenoj posudi. Nakon dva dana stojanja, preparat je spreman za upotrebu.
Ljuta paprika je voće, a ne povrće kako se tradicionalno vjeruje.
letak-brush Created with Sketch.

Male začinjene tajne

Uz koje jelo ide bosiljak, a uz koje origano? Stavlja li se cimet u slanu hranu? Ima li razlike između papra u zrnu i mljevenog papra?

Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja potraži u edukativnom letku.

Preuzmi letak
Educational image

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke