Ukrasni krug
Gumb za otvaranje navigacije Gumb za zatvaranje navigacije

Povratak

Drvo pozadina Persin Proizvod Emblem

Origano

lat. Origanum vulgare

Origano je mediteranska, višegodišnja biljka poznata po aromatičnom mirisu i okusu. Porijeklom je iz južnih krajeva Europe, a kao začin najčešće se koristi u Italiji, Americi i Meksiku.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU

Origano je najbolje dodati pri kraju kuhanja kako bi se naglasio njegov prirodan okus. Ako koristite sušeni origano lagano ga zdrobite kako bi pustio svoja esencijalna ulja i arome.

Koristite origano za pripremu marinada jer se odlično slaže uz maslinovo ulje, ocat, češnjak, bosiljak i peršin. Također, preporučamo dodavanje origana ribi pečenoj na soli čime ćete postići poseban mediteranski okus.

Vrlo često se zabunom mažuran i origano miješaju. Najbolje ih možete razlikovati po tome što mažuran ima slatkasti, cvjetni miris i slatko-gorki okus, a origano ima intenzivniji miris i aromu.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU

Origano je najbolje dodati pri kraju kuhanja kako bi se naglasio njegov prirodan okus. Ako koristite sušeni origano lagano ga zdrobite kako bi pustio svoja esencijalna ulja i arome.

Koristite origano za pripremu marinada jer se odlično slaže uz maslinovo ulje, ocat, češnjak, bosiljak i peršin. Također, preporučamo dodavanje origana ribi pečenoj na soli čime ćete postići poseban mediteranski okus.

Vrlo često se zabunom mažuran i origano miješaju. Najbolje ih možete razlikovati po tome što mažuran ima slatkasti, cvjetni miris i slatko-gorki okus, a origano ima intenzivniji miris i aromu.

Ruzmarin Cimet

NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU

Pozadinski zeleni element

Povrće punjeno laganim nadjevom

SAVJETI IZ PROŠLOSTI

Prema legendama starih Grka, origano je korišten kao protuotrov, posebice kod ugriza zmija, a smatrali su ga mogućim rješenjem u borbi protiv akni i nadraženosti kože.

S druge strane, stari Rimljani su ga koristili kao miris nakon kupanja i ulje za masažu, ali i kao sredstvo za dezinfekciju i konzervans.

Možda je samo sportsko praznovjerje, no pričalo se da je blagotvoran za sportske ozljede i bolove u zglobovima zbog čega postoji mit da su ga u obliku ulja za mazanje koristili i olimpijci.

SAVRŠENO UPOTPUNJUJE OVE RECEPTE

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom

Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

TRAJANJE
TEŽINA
PORCIJA

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Tikvice u tankom tijestu

TRAJANJE
TEŽINA
PORCIJA

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Priprema

Fun Facts
Naziv origano potječe od grčke riječi oros (planina) i ganos (sreća), što znači da je pravo značenje origana „radost planine“.  
Iako se origano još u srednjem vijeku proširio izvana Mediterana, u SAD je stigao tek nakon 2. svjetskog rata kada su ga donijeli vojnici koji su bili stacionirani u Italiji.
Postoji legenda prema kojoj je sladak aromatičan miris origana stvorila Afrodita kao simbol sreće. Zbog toga se mladence tradicionalno ukrašavalo vjenčićima origana.

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke