Ostali začini

Začini
Inspiracije

Muškatni oraščić

lat. Myristica fragrans

Muškatni orah je zimzeleno stablo porijeklom s Molučkih otoka. U povoljnim uvjetima stabla mogu narasti i do 20 metara te živjeti i do 100 godina. Koštica ploda se nakon dva mjeseca sušenja razbija kako bi se dobilo sjeme – muškatni oraščić.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Muškatni oraščić možete dodavati u jela s povrćem, tjestenine ili sireve, a posebno u ricottu. S druge strane, neizostavan je začin u medenjacima ili pitama od voća, posebno jabuka ili višanja.

Ako koristite muškatni oraščić u jelima od ribe, a naročito sa škampima, oprezno ga dodajte kako ne bi pretjerali s aromom. Budući da je osjetljiv na toplinu najbolje ga je dodati na kraju kuhanja.

Može se kupiti cijeli oraščić ili nariban. Bez obzira u kojem ga obliku kupujte, potrebno ga je čuvati dalje od svjetla i vlage u čvrsto zatvorenoj staklenoj posudi.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Polpete od slanutka i tikvica

A što kažu naši stari?

Prije nego što se počeo koristiti kao začin, muškatni oraščić korišten je uglavnom za aromatiziranje piva.

Arapi su već u 1. stoljeću koristili muškatni oraščić kako bi posvijetlili pjege i uklonili nesavršenosti kože na licu.

U doba kuge ljudi su ga nosili u nadi da će ih zaštititi. S obzirom da se kuga širila preko buha, a muškatni oraščić je snažan insekticid, neki znanstvenici vjeruju da je zapravo mogao pomoći.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina