PAPRENA LJUBAV

NAGRADNI NATJEČAJ

Bliži se dan zaljubljenih - idealno vrijeme za slanje ljubavnih pisama! Napiši pismo voljenoj osobi u kojem ju pozivaš na večeru uz jelo s neizostavnim Vegeta Maestro crnim paprom.

Kreiraj i prijavi svoje ljubavno pismo jer ono najkreativnije osvaja vrijednu nagradu iPhone 11 i Vegeta Maestro poklon paket.

Ipak, i druge paprene priče zaslužuju priznanje te ih nagrađujemo s dodatnih 10 Vegeta Maestro poklon paketa.

KREIRAJ PISMO
Ilustracija - Paprena ljubav
Mažuran
lat. Origanum vulgare

Postoje mnoge sorte mažurana, a najpoznatije su grčka, španjolska i meksička koje se razlikuju po jačini arome i okusa.

Smatra se da mažuran dolazi iz Sredozemlja, a uzgaja se na područjima s umjerenom klimom zbog osjetljivosti na mraz i hladnoću.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Mažuran je sličan origanu, a dobro se slaže s mnoštvom začina poput peršina, bosiljka, timijana i estragona. Svježi mažuran se može čuvati u hladnjaku najviše tjedan dana, dok sušeni može potrajati i do 6 mjeseci, ako je čuvan u dobro zatvorenim spremnicima. Osim klasične upotrebe u slanim jelima, mažuran se može koristiti i u desertima, a odlično se slaže i s voćem poput jabuka i dinja. Iskoristite mažuran kao dio marinade za meso ili ribu prije roštiljanja koja će unijeti dašak Mediterana u vaše jelo.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Rezanci s krušnim mrvicama
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

Prirodni začin kao ključ ukusnog jela

Ako su začini i hrana tvoja strast, onda je ovo savršeno mjesto za tebe! Tajne kulinarstva, savršena jela i inspirativne novosti na dohvat su ti ruke.

Vikend na krajnjem istoku Hrvatske

Pročitaj više Strelica desno

4 dana u Iloku i okolici

Pročitaj više Strelica desno
Recipe book

Dobro poznata, ali uvijek uzbudljiva inspiracija

Pronađi inspiraciju u snažnim mirisima i jakim,punim okusima crnog papra!

Zaviri u stranice knjižice recepata i pronađi što ćeš sljedeće kuhati.

Preuzmi knjižicu
A što kažu naši stari?

Mažuran ima dugu povijest korištenja u medicinske svrhe. Stari Grci i Rimljani su ga povezivali sa srećom, čistoćom i moći ozdravljenja.

Mažuran su koristili najbolji europski pjevači jer se vjerovalo da čaj od mažurana s medom uvelike pomaže pri održavanju glasa prije važnih nastupa.

Koncentrirano ulje mažurana se kroz povijest koristilo u obrani predivnih i bogatih vrtova od različitih nametnika, a posebno protiv biljnih uši.

Fun Facts
Sigurno ste svi čuli za bratwurst, jednu od legendarnih kobasica koja očarava svojom aromom. Upravo je mažuran jedan od najzaslužnijih začina za njezin očaravajući miris koji ispunjava ulice Njemačke u zimi, a sve češće i kod nas.
Zbog vjerovanja da je povezan sa srećom, mažuran je često bio jedan od sastojaka ljubavnih napitaka. Mlade djevojke su ga stavljale ispod jastuka prije spavanja jer legenda kaže da će tako privući budućeg supruga u snove.
Mažuran se u Engleskoj koristi u proizvodnji piva kako bi se upotpunio okus ovog osvježavajućeg pića, ali i za zaštitu od bakterija.
letak-brush Created with Sketch.

Male začinjene tajne

Uz koje jelo ide bosiljak, a uz koje origano? Stavlja li se cimet u slanu hranu? Ima li razlike između papra u zrnu i mljevenog papra?

Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja potraži u edukativnom letku.

Preuzmi letak
Educational image

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke