PAPRENA LJUBAV

NAGRADNI NATJEČAJ

Bliži se dan zaljubljenih - idealno vrijeme za slanje ljubavnih pisama! Napiši pismo voljenoj osobi u kojem ju pozivaš na večeru uz jelo s neizostavnim Vegeta Maestro crnim paprom.

Kreiraj i prijavi svoje ljubavno pismo jer ono najkreativnije osvaja vrijednu nagradu iPhone 11 i Vegeta Maestro poklon paket.

Ipak, i druge paprene priče zaslužuju priznanje te ih nagrađujemo s dodatnih 10 Vegeta Maestro poklon paketa.

KREIRAJ PISMO
Ilustracija - Paprena ljubav
Majčina dušica
lat. Thymus vulgaris

Majčina dušica je grmolika biljka srodna kadulji i origanu. Treba jako puno svjetla i topline, pa je se najčešće može susresti na kamenitim obroncima i livadama Mediterana. Cvate od svibnja do rujna ili do pojave prvog mraza.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Ako je pravilno čuvana, osušena majčina dušica zadržava aromu i do godinu dana. Preporuča se čuvati ju na tamnim, hladnim i suhim mjestima. Dodaje se raznim jelima, od marinada i umaka do jela s ribom i povrćem, a svoju aromu neće izgubiti ni nakon duljeg kuhanja. Posebno dobro se slaže s jelima pripremljenim na roštilju. Slobodno dodajte majčinu dušicu masnim jelima, budući da neutralizira masnoću i čini hranu lakše probavljivom.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Kotleti s majčinom dušicom
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

Prirodni začin kao ključ ukusnog jela

Ako su začini i hrana tvoja strast, onda je ovo savršeno mjesto za tebe! Tajne kulinarstva, savršena jela i inspirativne novosti na dohvat su ti ruke.

Vikend na krajnjem istoku Hrvatske

Pročitaj više Strelica desno

4 dana u Iloku i okolici

Pročitaj više Strelica desno
Recipe book

Dobro poznata, ali uvijek uzbudljiva inspiracija

Pronađi inspiraciju u snažnim mirisima i jakim,punim okusima crnog papra!

Zaviri u stranice knjižice recepata i pronađi što ćeš sljedeće kuhati.

Preuzmi knjižicu
A što kažu naši stari?

U prošlosti se koristila kao lijek protiv nesanice i noćnih mora. Jastučić napunjen majčinom dušicom bi se stavio pored jastuka, a pred spavanje bi se obavezno popila šalica čaja od ovog začina.

Eterična ulja majčine dušice, posebice timol, korištena su u borbi protiv kukaca. Kožu štite od ugriza komaraca, a odjeću od moljaca.

Zahvaljujući svom antiseptičkom djelovanju, može pomoći kod bronhitisa, upale grla i kašlja. Također može djelovati preventivno, pa se preporuča čaj od majčine dušice u sezoni prehlada.

Fun Facts
Antički Grci i Rimljani dodavali su majčinu dušicu u kupke, vjerujući da će im pružiti snagu i hrabrost. Na sličan su način u srednjem vijeku žene ušivale ovu biljku u odjeću vitezova da ih ohrabre prije bitke ili turnira.
Majčina dušica je jedna od 27 trava i začina u Bénédictinu, poznatom likeru iz francuske regije Normandije.
Majčina dušica je bila jedna od omiljenih biljaka rimskih careva, koji su ju konzumirali prije svakog jela u nadi da će ih zaštiti od trovanja.
letak-brush Created with Sketch.

Male začinjene tajne

Uz koje jelo ide bosiljak, a uz koje origano? Stavlja li se cimet u slanu hranu? Ima li razlike između papra u zrnu i mljevenog papra?

Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja potraži u edukativnom letku.

Preuzmi letak
Educational image

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke