Kralj začina - objava dobitnika

Nagradni natječaj je završen! Prijave su bile uistinu lijepe i hvala svima na sudjelovanju! Pustolovinu u Nacionalni park Brijuni za dvije osobe i 2.000,00 kn na potrošačkoj kartici osvojila je:

Ivana Kramarić Kardoš

Njezin kralj začina je DIMLJENA SLATKA PAPRIKA, a nagrađenu priču pročitajte u nastavku.

Kralj začina Pustolovina prirodnih okusa

Deset prijava nagradili smo poklon paketom različitih Vegeta Maestro začina. Saznaj je li baš tvoja priča jedna od njih!


LISTA DOBITNIKA Strelica desno
Majčina dušica
lat. Thymus vulgaris

Majčina dušica je grmolika biljka srodna kadulji i origanu. Treba jako puno svjetla i topline, pa je se najčešće može susresti na kamenitim obroncima i livadama Mediterana. Cvate od svibnja do rujna ili do pojave prvog mraza.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Ako je pravilno čuvana, osušena majčina dušica zadržava aromu i do godinu dana. Preporuča se čuvati ju na tamnim, hladnim i suhim mjestima. Dodaje se raznim jelima, od marinada i umaka do jela s ribom i povrćem, a svoju aromu neće izgubiti ni nakon duljeg kuhanja. Posebno dobro se slaže s jelima pripremljenim na roštilju. Slobodno dodajte majčinu dušicu masnim jelima, budući da neutralizira masnoću i čini hranu lakše probavljivom.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Kotleti s majčinom dušicom
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

A što kažu naši stari?

U prošlosti se koristila kao lijek protiv nesanice i noćnih mora. Jastučić napunjen majčinom dušicom bi se stavio pored jastuka, a pred spavanje bi se obavezno popila šalica čaja od ovog začina.

Eterična ulja majčine dušice, posebice timol, korištena su u borbi protiv kukaca. Kožu štite od ugriza komaraca, a odjeću od moljaca.

Zahvaljujući svom antiseptičkom djelovanju, može pomoći kod bronhitisa, upale grla i kašlja. Također može djelovati preventivno, pa se preporuča čaj od majčine dušice u sezoni prehlada.

Fun Facts
Antički Grci i Rimljani dodavali su majčinu dušicu u kupke, vjerujući da će im pružiti snagu i hrabrost. Na sličan su način u srednjem vijeku žene ušivale ovu biljku u odjeću vitezova da ih ohrabre prije bitke ili turnira.
Majčina dušica je jedna od 27 trava i začina u Bénédictinu, poznatom likeru iz francuske regije Normandije.
Majčina dušica je bila jedna od omiljenih biljaka rimskih careva, koji su ju konzumirali prije svakog jela u nadi da će ih zaštiti od trovanja.

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke