PAPRENA LJUBAV

NAGRADNI NATJEČAJ

Bliži se dan zaljubljenih - idealno vrijeme za slanje ljubavnih pisama! Napiši pismo voljenoj osobi u kojem ju pozivaš na večeru uz jelo s neizostavnim Vegeta Maestro crnim paprom.

Kreiraj i prijavi svoje ljubavno pismo jer ono najkreativnije osvaja vrijednu nagradu iPhone 11 i Vegeta Maestro poklon paket.

Ipak, i druge paprene priče zaslužuju priznanje te ih nagrađujemo s dodatnih 10 Vegeta Maestro poklon paketa.

KREIRAJ PISMO
Ilustracija - Paprena ljubav
Lovor
(lat. Laurus nobilis)

Potječe iz zapadne Azije, no često ga nalazimo i na hrvatskoj obali. Kao začin se koriste listovi lovora koji se najviše beru u rujnu, a zatim suše na prozračnom i toplom mjestu.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Pažljivo dozirajte lovor zbog njegovog intenzivnog okusa i mirisa. Primjerice, na kilogram mesa za gulaš dovoljan je samo jedan listić lovora. Ako probate zagristi lovorov list, on sam po sebi neće imati neki prepoznatljivi okus pa je potrebno koristiti barem malo tekućine u pripremi jela kako bi otpustio svoju poznatu aromu. Zato je gotovo neizostavan u svim umacima mediteranskog okusa. Prilikom pripreme riba u pećnici sa svake strane između riba stavite list lovora. Osim što daje bogati miris i okus, sprječava međusobno lijepljenje ribica.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Mediteranski kruščić
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

Prirodni začin kao ključ ukusnog jela

Ako su začini i hrana tvoja strast, onda je ovo savršeno mjesto za tebe! Tajne kulinarstva, savršena jela i inspirativne novosti na dohvat su ti ruke.

Vikend na krajnjem istoku Hrvatske

Pročitaj više Strelica desno

4 dana u Iloku i okolici

Pročitaj više Strelica desno
Recipe book

Dobro poznata, ali uvijek uzbudljiva inspiracija

Pronađi inspiraciju u snažnim mirisima i jakim,punim okusima crnog papra!

Zaviri u stranice knjižice recepata i pronađi što ćeš sljedeće kuhati.

Preuzmi knjižicu
A što kažu naši stari?

Prema pričama, lovor su često koristile majke i bake kako bi izašle na kraj s djecom koja ne žele jesti. Naime, smatralo se da će, skuhan u čaju, potaknuti apetit, no njegova efikasnost nikad nije dokazana.

Lovor sagorijevanjem oslobađa specifične sastojke koji nam navodno pomažu ublažiti umor te pomažu da se opustimo. Kažu da se u prošlosti koristio i kao sredstvo za spavanje zbog svojih sastojaka koji smanjuju nervozu i napetost.

Prema pričama naših starih, čaj od lovora navodno je savršen protiv kašlja i bronhitisa. 3 narezana lista lovora prelijte sa 2,5 dl vode i kuhajte 10 minuta. Ostavite da stoji još desetak minuta, procijedite i dodajte meda i limuna po želji.

Fun Facts
U doba starog vijeka lovor je smatran „svetim drvom“ - starogrčki bog Apolon često je prikazivan ukrašen njime iz čega je proizašla tradicija odavanja počasti ratnim herojima lovorovim vijencem.
Lovor je i danas simbol slave i statusa – među ostalima vijenac koristi i Akademija medicinskih znanosti u ceremoniji završetka školovanja.
Lovoru su se često pripisivala i neka magična svojstva - rimski car Tiberije vijencem se na glavi štitio od grmljavine, a Neron je za vrijeme pošasti kuge boravio gotovo isključivo u svom lovorovom vrtu.
letak-brush Created with Sketch.

Male začinjene tajne

Uz koje jelo ide bosiljak, a uz koje origano? Stavlja li se cimet u slanu hranu? Ima li razlike između papra u zrnu i mljevenog papra?

Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja potraži u edukativnom letku.

Preuzmi letak
Educational image

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke