JUNAKINJE
SVAKOG JELA

NAGRADNI NATJEČAJ

Nagradni natječaj je završen i pronađena je junakinja koja može spasiti svako jelo! Hvala svima na sudjelovanju i lijepim, ohrabrujućim riječima za svaku Vegeta Maestro papriku, no glavna junakinja može biti samo jedna.

Uz pomoć svoje junakinje, SLATKE PAPRIKE, glavnu nagradu osvojio je:

Mirko Đivić, Kutina

Ipak, i druge junakinje zaslužuju nagradu. Zaviri u listu pobjednika i saznaj je li ti baš tvoja priča o junakinji osigurala jedan od 5 Vegeta Maestro poklon paketa!

LISTA DOBITNIKA
Ilustracija - paprike Smartwatch
Kurkuma
lat. Curcuma longa

Kurkuma potječe iz porodice đumbirovki. U divljini je pronalazimo u šumama južne i jugoistočne Azije, a danas je možemo kupiti zasebno ili kao jedan od sastojaka mješavine začina u gotovo svakom kutku svijeta.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Za optimalno upijanje zdravih sastojaka kurkume najbolje ju je miješati s masnoćama jer se u njima lako topi. Na taj će način i njena aroma bolje prožeti jelo. Kurkuma je u kuhinji vrlo praktična jer jelima daje lijepu žutu boju. Iako zbog blagosti okusa neće preuzeti aromu cijelog jela, pripazite na njen jaki miris. Zdrava svojstva kurkume najbolje ćete sačuvati ukoliko je dodate pred sam kraj kuhanja, a time će i njezina aroma ostati intenzivnija. Iako se u mnogim receptima koristi šafran, mnogi ga izbjegavaju zbog cijene. Kurkuma može poslužiti kao kvalitetna zamjena jer će boja jela ostati jednaka, a ni okus se neće puno promijeniti.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Riža s kurkumom
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

Prirodni začin kao ključ ukusnog jela

Ako su začini i hrana tvoja strast, onda je ovo savršeno mjesto za tebe! Tajne kulinarstva, savršena jela i inspirativne novosti na dohvat su ti ruke.

Pregled suhih začina

Pročitaj više Strelica desno

Začini u crvenom

Pročitaj više Strelica desno
Recipe book

Nezamjenjiva inspiracija svakog jela

Pronađi inspiraciju u aromama i mirisima crvene paprike - nezamjenjivog začina svakog ukusnog jela!

Trebaš još inspiracije? Zaviri u stranice knjižice recepata i pronađi što ćeš sljedeće kuhati.

Preuzmi knjižicu
A što kažu naši stari?

Prije popularnosti moderne kozmetike djevojke su koristile kurkumu  za pomlađivanje svojih lica i uklanjanje neželjenih dlačica. Osim što im je pružao čistoću, ovaj žuti začin pobrinuo se i za to da tijekom važnih večeri zaista zablistaju.

Ljudi oduvijek jednom  kad zatopli počinju spremati “ljetnu liniju”. Danas su pripreme češće u teretanama dok se prije vježbalo u šumama, oranicama i jezerima. Navodno su koristili i kurkumu  koja je ubrzavala metabolizam i sagorijevanje kalorija.

Kurkuma je bila spas i tijekom “onih dana u mjesecu”. Pričalo se da njezin ekstrakt može smanjiti menstrualne bolove zbog čega je postao vrlo popularan kod mnogih žena.

Fun Facts
Kroz povijest, osim kao začin i ljekovita biljka kurkuma se koristila i za bojenje tkanine. Iz tog razloga i neka poznata kineska i indijska tkalačka djela obojena su upravo pomoću kurkume.
Ako ste ikada vidjeli sliku vjenčanja na kojoj su lice i ruke mladenke i mladoženje bili prekriveni žućkasto-smeđom pastom, to je bila pasta od kurkume. Ona se već stoljećima tradicionalno koristi u ritualu vjenčanja u Indiji.
Jedna velika žlica kurkume dodana u hladnu vodu može poslužiti kao „prva pomoć“ u zaustavljanju kapanja radijatora, prije dolaska vodoinstalatera.
letak-brush Created with Sketch.

Male začinjene tajne

Uz koje jelo ide bosiljak, a uz koje origano? Stavlja li se cimet u slanu hranu? Ima li razlike između papra u zrnu i mljevenog papra?

Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja potraži u edukativnom letku.

Preuzmi letak
Educational image

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke