Ostali začini

Začini
Inspiracije

Klinčić

lat. Caryophyllus aromaticus

Klinčići su zapravo osušeni pupoljci stabla karanfilovca. Beru se neposredno prije cvata, čim poprime svijetlocrvenu boju. Potječu s Molučkih otoka, poznatih i pod nazivom Otoci začina, budući da su dom brojnih začina koji se koriste u kulinarstvu širom svijeta.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Budući da je klinčić intenzivnog okusa, potrebno ga je postepeno dozirati, kako ne bi prevladao okusom jela.

Klinčić se može kupiti u prahu ili kao cijeli posušeni pupoljak. U prahu brže gubi svoju svježinu pa ga je potrebno potrošiti unutar šest mjeseci, dok pupoljak gubi svoju svježinu unutar jedne godine.

Odlično nadopunjuje okus mnogih jela, a posebnu povezanost okusa ima s jabukom. Dodajte klinčić u torte i pite od jabuka, kao i razne umake i pudinge s jabukama.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Jaja Benedict

A što kažu naši stari?

Iz elizabetanskog doba do danas seže tradicija izrade pomandera, mirisnih kugla koji se sastoje od klinčića zabodenih u naranču. Osim što šire ugodan miris, služe i kao božićni ukras, koji se može objesiti od drvce.

Već od davnina poznata su i njegova analgetička svojstva, koja su posebice korisna kod zubobolja. Cijeli klinčić ili vata natopljena uljem klinčića bi se stavila što bliže bolnom zubu ili upaljenim desnima.

Klinčić može biti vrlo efikasan u borbi protiv mrava. Naime, ova biljka posjeduje obrambeni mehanizam koji ju štiti od tih malenih životinjica.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina