JUNAKINJE
SVAKOG JELA

NAGRADNI NATJEČAJ

Nagradni natječaj je završen i pronađena je junakinja koja može spasiti svako jelo! Hvala svima na sudjelovanju i lijepim, ohrabrujućim riječima za svaku Vegeta Maestro papriku, no glavna junakinja može biti samo jedna.

Uz pomoć svoje junakinje, SLATKE PAPRIKE, glavnu nagradu osvojio je:

Mirko Đivić, Kutina

Ipak, i druge junakinje zaslužuju nagradu. Zaviri u listu pobjednika i saznaj je li ti baš tvoja priča o junakinji osigurala jedan od 5 Vegeta Maestro poklon paketa!

LISTA DOBITNIKA
Ilustracija - paprike Smartwatch
Kim
lat. Carum carvi

Kim je porijeklom iz Male Azije i jedan je od najstarijih poznatih začina. Najviše ga se uzgaja u Europi, posebice u Nizozemskoj i Skandinavskim zemljama. Zbog sličnog izgleda često ga se miješa s kuminom, ali se razlikuju u boji i aromi plodova.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Pospite kim po kiflicama ili umijesite u kruh kako bi im dali dodatnu aromu pri pečenju. Od plodova kima može se pripremiti čaj odličnog okusa koji ima blagotvorno i smirujuće djelovanje. Dodavanjem kima u jedno od najdražih tradicionalnih jela – prežganu juhu, otkrit ćete njezine nove čari. Ako ste spremni za malo eksperimentiranja, pripremite tradicionalni bliskoistočni puding od kima naziva Meghli.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Prežgana juha
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

Prirodni začin kao ključ ukusnog jela

Ako su začini i hrana tvoja strast, onda je ovo savršeno mjesto za tebe! Tajne kulinarstva, savršena jela i inspirativne novosti na dohvat su ti ruke.

Pregled suhih začina

Pročitaj više Strelica desno

Začini u crvenom

Pročitaj više Strelica desno
Recipe book

Nezamjenjiva inspiracija svakog jela

Pronađi inspiraciju u aromama i mirisima crvene paprike - nezamjenjivog začina svakog ukusnog jela!

Trebaš još inspiracije? Zaviri u stranice knjižice recepata i pronađi što ćeš sljedeće kuhati.

Preuzmi knjižicu
A što kažu naši stari?

Tijekom 17. stoljeća bilo je popularno nakon gozbe poslužiti ušećerene plodove kima za koje se vjerovalo da će pomoći pri probavljanju velike količine hrane.

Ženama se nakon poroda preporučala konzumacija kima koji je navodno pomagao u proizvodnji mlijeka u razdoblju dojenja.

Kim je u prošlosti bio sastavni dio velikog broja kozmetičkih proizvoda poput parfema, losiona i sapuna. Bogat je vitaminima i željezom te navodno usporava starenje kože.

Fun Facts
Biljka kim spada u porodicu mrkvi, a ono što mi zovemo sjeme i koristimo kao začin je u biti njegov plod.
Za kumin se vjerovalo da ima "zaštitna svojstva". Njegova konzumacija navodno je odbijala vještice, a predmet u kojem se nalazio nije mogao biti izgubljen.
Kim je poznat po tome da privlači mnoge nametnike i insekte (npr. pčele i muhe) te je zato često bio sađen u vrtove kako bi se zaštitile druge dragocjenije biljke.
letak-brush Created with Sketch.

Male začinjene tajne

Uz koje jelo ide bosiljak, a uz koje origano? Stavlja li se cimet u slanu hranu? Ima li razlike između papra u zrnu i mljevenog papra?

Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja potraži u edukativnom letku.

Preuzmi letak
Educational image

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke