test test testff Kajenski papar - Začini Inspiracije | Vegeta Maestro
Kajenski papar
lat. Capsicum annuum

Kajenski papar je začin koji se dobiva usitnjavanjem kajenske papričice. Zreli plodovi poprimaju žarko crvenu boju te po Scovillovoj skali pripadaju kategoriji umjereno ljutih papiričica. Ova biljka se uzgaja u cijelom svijetu, a najviše u Indiji, Meksiku i istočnoj Africi.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Kajenski papar može se dodati u prirodni sok od naranče ili rajčice. Osim bogatog, egzotičnog okusa, ovaj koktel pun je vitamina i pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Budite oprezni s količinom kajenskog papra – potrebno je neko vrijeme da se receptori naviknu na ljutinu. Možete ga i naknadno dodati jelu ukoliko smatrate da nije dovoljno ljuto. Kajenski papar može se dodati u razne umake, kao i mješavine za paniranje. Budite kreativni, originalni i uživajte u pikantnom okusu ove zdrave namirnice.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Brownie s kajenskim paprom
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

A što kažu naši stari?

Kajenski papar koristio se u prvoj pomoći umjesto flastera. Navodno njegov aktivni sastojak ujednačava krvni tlak te se prilikom krvarenja preporučalo ranu poštpricati mješavinom vode i kajenskog papra.

Ovaj egzotičan začin koristio se i kao sredstvo za ublažavanje bolova. Vjeruje se da kapsaicin blokira aktivne supstance koje informaciju o bolovima prenose do mozga.

Kao i chili, kajenski papar koristio se za zagrijavanje tijela u ekstremno hladnim uvjetima jer se vjeruje da njegovi aktivni sastojci ubrzavaju metabolizam te potiču cirkulaciju.

Fun Facts
Nikada se nemojte natjecati u konzumaciji kajenskog papra sa svojim pernatim ljubimcima, sigurno ćete izgubiti! Naime, ptice ne posjeduju receptore za kapsaicin, sastojak koji ovu papričicu čini izuzetno ljutom.  
Crni i kajenski papar zapravo nemaju ništa zajedničko – do konfuzne nomenklature došlo je zbog Kristofera Kolumba koji je, kada ga je donio u Europu, proglasio ovaj začin paprom zbog slične ''ljutkaste'' arome.
Znanstvenici vjeruju da je ljutina papričica zapravo njihov obrambeni mehanizam. Uz pomoć ljute tvari se brane od insekata te pri tome ne ograničavaju mogućnost reprodukcije jer su ptice imune na kapsaicin.

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke