Ostali začini

Začini
Inspiracije

Dimljena paprika

lat. Capsicum annuum

Dimljena paprika se dobiva, kao i svi ostali srodni začini, sušenjem plodova biljke Capsicum annuum. Specifičan način dobivanja ovog začina potiče iz španjolske regije La Vera: zbog vlažne i hladne jesenske klime papriku nije bilo moguće sušiti na zraku pa su ju uzgajivači sušili na dimu hrastovog drveta.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Dimljenu papriku možete dodati u paprikaše, gulaše i variva kako biste ih obogatili slatkastim, dimljenim okusom.

Iako ovaj začin bez sumnje pristaje mnogim namirnicama, posebno se dobro prožimaju okusi dimljene paprike i ribe. Isprobajte dimljenu papriku u ribljim jelima i rižotima s morskim plodovima.

Dodajte žličicu dimljene paprike uobičajenom dressingu za salatu te unesite osvježenje u domaću kuhinju. Slatkasta aroma paprike salatu će učiti izrazito ukusnom i zanimljivom.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Ljuti trokutići

A što kažu naši stari?

Paprika se često koristila u izradi maski i krema za lice te kao sredstvo za pomlađivanje kože. Danas znamo da su anti-ageing svojstva paprike posljedica vitamina A i beta-keratina kojima ova namirnica obiluje.

Paprika se u prošlosti koristila za tretiranje proširenih vena. Vjeruje se da ovaj začin osnažuje krvne žile te ima pozitivan utjecaj na cirkulaciju.

Ako nemate pri ruci tablete za spavanje, možete se poslužiti paprikom. Vitamin B6, kojim obiluje ovaj začin, sudjeluje u proizvodnji uspavljujućeg hormona melatonina.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina