Kralj začina - objava dobitnika

Nagradni natječaj je završen! Prijave su bile uistinu lijepe i hvala svima na sudjelovanju! Pustolovinu u Nacionalni park Brijuni za dvije osobe i 2.000,00 kn na potrošačkoj kartici osvojila je:

Ivana Kramarić Kardoš

Njezin kralj začina je DIMLJENA SLATKA PAPRIKA, a nagrađenu priču pročitajte u nastavku.

Kralj začina Pustolovina prirodnih okusa

Deset prijava nagradili smo poklon paketom različitih Vegeta Maestro začina. Saznaj je li baš tvoja priča jedna od njih!


LISTA DOBITNIKA Strelica desno
Crni Papar
(lat. Piper nigrum)

Crni papar je začin koji nastaje kuhanjem, sušenjem i mljevenjem nezrelog ploda biljke papar. Papar je porijeklom iz južne Indije, a danas se intenzivno uzgaja u gotovo svim tropskim krajevima.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Dodajte papar pred sam kraj kuhanja ili serviranja kako bi se očuvao bolji okus jela, a pohraniti ga možete na dugo razdoblje jer prolaskom vremena ne gubi svoju kvalitetu i aromu ukoliko je u dobro zatvorenoj posudi. Kada koristite ili meljete papar, budite oprezni jer udisanje praha može iziritirati vaše dišne puteve i dovesti do boli te „napadaja“ kihanja. Savršeno se slaže sa zbilja raznolikim jelima - svojim intenzivnim okusom mesu daje jačinu, jajima i gljivama naglašava okus, a morskim plodovima poboljšava aromu. Ako slučajno pretjerate s crnim paprom prilikom pripreme jela, dodajte malo mlijeka ili jogurta kako biste razblažili njegov intenzitet i vjerojatno nitko ništa neće niti primijetiti.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Namaz od slanutka
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

A što kažu naši stari?

Vjerovalo se da se pomoću njega može očuvati i druga hrana pa je često korišten na brodovima dugih plovidbi. Primjerice, meso bi navodno ostalo dulje jestivo kad bi u njega bio utrljan crni papar.

Stari su Indijci pretpostavljali da ima snažna antibakterijska svojstva – služio im je za borbu protiv infekcija i ugriza insekata. Mravljeg su se otrova rješavali posipajući papar po pogođenom području.

U prošlosti je bio poznat i kao afrodizijak kojim se pokušavala izliječiti impotencija, no nije sa sigurnošću određeno je li u tome zapravo bio i uspješan.

Fun Facts
Papar je zbog svoje ljekovitosti bio iznimno poznat već u starom vijeku kada su ga nazivali  „crno zlato“. Zbog toga se često koristio umjesto novca kao sredstvo razmjene.
Stari Egipćani su ga zbog perseveracijskih svojstva koristili u obredima balzamiranja pa su ga istraživači znali pronaći u nosnim šupljinama poznatih faraona poput Ramzesa II.
Iako se danas u kuhinjama restorana koristi mnogo raznolikih začina, neka su istraživanja pokazala da na crni papar otpada čak 50% ukupne potrošnje začina.

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke