JUNAKINJE
SVAKOG JELA

NAGRADNI NATJEČAJ

Pred neustrašive Vegeta Maestro paprike stavljen je junački zadatak - spasiti nedovršeno jelo koje se krčka u svome loncu! Koja je paprika dostojna tog pothvata?

Odaberi svoju junakinju, jednu od Vegeta Maestro paprika te objasni zašto baš ona može spasiti jelo i učiniti ga savršenim!

ODABERI JUNAKINJU
Ilustracija - paprike Smartwatch
Cimet
(lat. Cinnamomum verum)

Cimet raste u obliku stabla koje se može pronaći i u prirodi, a ne samo uzgajalištima. Njegovi listovi i kora koriste se već tisućljećima i to u obliku štapića ili mljeveni, a ponekad i kao ulje. Postoji cejlonski cimet i kasija cimet koji je izvorno rastao na Burmi.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Cimet možete iskoristiti za upotpunjavanje okusa slanih i slatkih jela, a može se upotrijebiti i za pojačavanje ljutine. Pola sata prije treninga popijte napitak od cimeta i meda kako biste ubrzali metabolizam i osjećali se energizirano. Kako biste pojačali okus gulaša od svinjetine ili teletine, umiješajte jednu žličicu mljevenog cimeta. Nakon što ste se fino najeli muči vas loš zadah, a nemate žvakaću gumu? Ne brinite, nego prožvačite komadić cimeta i zadah će nestati.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Slatki ostaci s cimetom
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

Prirodni začin kao ključ ukusnog jela

Ako su začini i hrana tvoja strast, onda je ovo savršeno mjesto za tebe! Tajne kulinarstva, savršena jela i inspirativne novosti na dohvat su ti ruke.

Pregled suhih začina

Pročitaj više Strelica desno

Začini u crvenom

Pročitaj više Strelica desno
Recipe book

Nezamjenjiva inspiracija svakog jela

Pronađi inspiraciju u aromama i mirisima crvene paprike - nezamjenjivog začina svakog ukusnog jela!

Trebaš još inspiracije? Zaviri u stranice knjižice recepata i pronađi što ćeš sljedeće kuhati.

Preuzmi knjižicu
A što kažu naši stari?

Cimet je nekada bio osnovni sastojak brojnih kozmetičkih preparata. U kombinaciji s muškatnim oraščićem koristio se kao bronzer, a zanimljivo je da su ga žene navodno utrljavale u usne kako bi dobile na punoći. Zbog jakog isušivanja kože, usnice je bilo potrebno prethodno namastiti.

U svakom kućanstvu treba naći mjesta za cimet – navodno je vrlo efikasan u borbi protiv moljaca i mrava, a može se koristiti i u pripremi aromatičnih, esencijalnih ulja koja će ispuniti svaki kutak vašeg doma osvježavajućim i ugodnim mirisom.

Cimet se od davnih dana koristio u prevenciji i liječenju mnogih bolesti. Navodno služi kao zaštitni faktor od neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti, ublažava simptome artritisa, poboljšava rad srca i krvnih žila te ubrzava zacjeljivanja rana.

Fun Facts
Cimet je jedan od prvih poznatih začina – stari Rimljani vjerovali su da je miris cimeta svet te su ga često palili tijekom liturgijskih svečanosti, a spominje se u nekoliko navrata u Starom Zavjetu.
U Danskoj postoji običaj da se nevjenčani ljudi na 25. rođendan posipaju vrećama cimeta. Ova tradicija potiče iz 16. stoljeća, kada su trgovci začinima bili toliko zauzeti poslom, da nisu imali vremena tražiti partnerice.
Cimet se posljednjih godina proslavio kao svojevrstan simbol «ljudske gluposti»! Ljudi diljem svijeta isprobali su ‘’Cinnamon challenge”, opasan izazov gutanja cimeta koji uzrokuje probleme s disanjem, iritaciju grla pa čak i gušenje.
letak-brush Created with Sketch.

Male začinjene tajne

Uz koje jelo ide bosiljak, a uz koje origano? Stavlja li se cimet u slanu hranu? Ima li razlike između papra u zrnu i mljevenog papra?

Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja potraži u edukativnom letku.

Preuzmi letak
Educational image

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke