Kralj začina - objava dobitnika

Nagradni natječaj je završen! Prijave su bile uistinu lijepe i hvala svima na sudjelovanju! Pustolovinu u Nacionalni park Brijuni za dvije osobe i 2.000,00 kn na potrošačkoj kartici osvojila je:

Ivana Kramarić Kardoš

Njezin kralj začina je DIMLJENA SLATKA PAPRIKA, a nagrađenu priču pročitajte u nastavku.

Kralj začina Pustolovina prirodnih okusa

Deset prijava nagradili smo poklon paketom različitih Vegeta Maestro začina. Saznaj je li baš tvoja priča jedna od njih!


LISTA DOBITNIKA Strelica desno
Chili mljeveni
lat. Capsicum annuum

Začin chili dobiva se od chili papričica koje se suše, a potom i melju u prah. Istraživanja su pokazala da se ova biljka uzgajala u dalekom Meksiku prije čak 6000 godina, a europska kuhinja obogaćena je chilijem krajem 15. stoljeća zahvaljujući Kristoferu Kolumbu.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Kod chilija je bitno zadržati njegovu boju i svježinu. Zato ga je potrebno skladištiti na hladnom i tamnom mjestu, a nije na odmet pohraniti ga u hladnjak kako bi zadržao svoju aromu. Korištenje chilija ne trebate ograničiti samo na meksičku kuhinju jer odlično ide i uz neke deserte. Vruću čokoladu začinite chili prahom za očaravajuću kombinaciju okusa. Chili je najbolje dodati jelima na samom početku kuhanja kako bi njihov okus prožeo cijelo jelo, pogotovo ako ste ljubitelji pikantnijih okusa. Budite oprezni da ne zamijenite chili s kajenskim paprom koji je sličnog izgleda. Ovaj začin se također dobiva mljevenjem papričica, ali je ljući čak 8 puta! Sigurno ne želite opeći nepce svojim gostima.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Chili mousse
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

ISPRINTAJ Print ikona

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

A što kažu naši stari?

U nedostatku boljih opcija, smatralo se da chili u zimskom razdoblju može biti pravi spas protiv dugotrajnih i napornih prehlada te problema s dišnim putevima.

U prošlosti je tijekom hladnih zima bio korišten i prilikom pokušaja sprječavanja smrzavanja, ponajviše zbog njegovog aktivnog sastojka capsaicina koji ima toplinski učinak.

Upravo je taj efekt zagrijavanja kože potaknuo stare narode da koriste chili za ublažavanje bolova nakon dugih i teških dana na borilištima: zbog interferencije između osjeta peckanja izazvanog chilijem i osjeta boli, bol se činila slabijom.

Fun Facts
Chili papričice svakodnevno konzumira više od četvrtine svjetskog stanovništva, a začin napravljen od njih je najkorišteniji na planetu Zemlji.
Kada je riječ o chili papričici, vrijedi poznato pravilo palca – što je manja papričica, to više ljutine ima u sebi.
Najpoznatiji funk rock bend svih vremena, kultni Red Hot Chili Peppersi, je inspiraciju za ime pronašao u chili papričici. Članovi benda kažu da to ime savršeno opisuje njihovu energiju, karakter i predanost nastupima.

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke