Ostali začini

Začini
Inspiracije

Bosiljak

(lat. Ocimun basilicum)

Bosiljak je jednogodišnja zeljasta biljka poznata kao začin. Porijeklom je iz Indije, a danas je rasprostranjena na širem području Mediterana, zbog čega je nezaobilazan dodatak u mediteranskoj kuhinji.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Za razliku od drugih biljaka čija je upotreba ograničena, bosiljak se preporuča koristiti što je više moguće. Naime, ako niste probali, vjerujte da se radi o zaista pravom začinu zbog kojeg će vaša jela dobiti pravu završnu notu.

Listiće bosiljka možemo spremiti i u ulju. Listiće operite i osušite i stavite u staklenku. Dodajte maslinovo ulje, svi listovi moraju biti potopljeni u ulju. Staklenku zatvorite, stavite u hladnjak i potrošite u roku od 2 mjeseca.

Trgajte ga prstima jer metalni nož oduzima bosiljku većinu najvažnijih sastojaka. Kao začin jelu dodajte ga na kraju kuhanja kako se vrijedni i ljekoviti sastojci ne bi raspali dugim kuhanjem.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Juha od rajčice s bosiljkom

A što kažu naši stari?

Neki vjeruju da bosiljak u hrani ili kao čajni napitak pomaže kod upala unutarnjih organa, odnosno potiče probavu, otvara apetit, uklanja upale, grčeve želuca i crijeva.

Čaj od bosiljka navodno pomaže i kod prehlade, kašlja, astme i općenito bolesti dišnih puteva jer eterična ulja mogu djelovati dezinfekcijski i antibakterijski. Ako se čaj pije prije spavanja, olakšava san i smiruje, uklanja nemir i nervozu.

Stare recepture naših baka preporučuju nam da uz postelju stavimo grančice bosiljka i tako rastjeramo dosadne komarce.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina