Ukrasni krug
Gumb za otvaranje navigacije Gumb za zatvaranje navigacije

Povratak

Vikend u Trakošćanu

18.03.2021

By Domagoj Sever, bloger, putopisac

Ako razmišljate gdje za vikend, Trakošćan i njegova okolica uvijek su super ideja. Udaljen samo sat vremena od Zagreba, spoj je predivne prirode, rijetko očuvane arhitekture i dobre gastronomije.

Kako su moji baka i djed živjeli u selu do Trakošćana, često navratim i prošećem pet kilometara dugom stazom oko jezera. Idealna je lokacija za fotografiranje i uživanje u zimskom miru, jer je posjetitelja mnogo manje nego ljeti, pa se možete prepustiti traženju predivnih fotografskih kadrova. Nemojte propustiti priliku i posjetite dvorac koji je podignut u davnom 13. stoljeću. Obitelj Drašković u dvorcu je živjela sve do 1944. godine kada se iselila u Austriju, a od 1953. u dvorcu je stalna muzejska postava koja na predivan način zorno prikazuje baroknu raskoš onoga vremena.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ako želite bolje upoznati ovaj dio Hrvatske uputite se i do desetak kilometara udaljene Lepoglave, koja osim što je poznata po najvećem zatvoru u Hrvatskoj, kolijevka je znanosti, umjetnosti i kulture. Istražite mjesto gdje je 1503. osnovana prva svjetovna gimnazija i prvo sveučilište u Hrvatskoj s pravom dodjeljivanja akademskih titula. Lepoglavska čipka je najprepoznatljiviji simbol grada, te možete vidjeti kako ruke vrijednih žena od tankih niti isprepliču umjetnička djela. U galeriji Jamnić pogledajte kako gospodin Dragutin svojim rukama oživljuje fosilni hrast, te udahnjuje život svakom komadu drveta koji mu dođe pod ruku.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Kako sam htio kupiti suvenire koji predstavljaju ovaj dio Hrvatske, odlučio sam posjetiti i dva tradicijska obrta koja su međusobno udaljena samo nekoliko kilometara, a bave se izradom licitarskih srca i lončarstvom. Jedini medičarski obrt u Varaždinskoj županiji nalazi se u Klenovniku, gdje već 80 godina obitelj Valentine Gladović-Nedić izrađuje licitare svih vrsta i oblika. UNESCO ih je prepoznao kao posebnu vrijednost, te im je 2011. uručena povelja kojom su njihove rukotvorine proglašene nematerijalnom kulturnom baštinom. Kako je izgledao postupak izrade licitarskih srca od valjanja tijesta, pečenja, pa do bojanja i cifranja najbolje opisuju fotografije u nastavku.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Glini udahnjuju život u Keramici Mecena koja se nalazi u Jerovcu gdje se već četvrta generacija obitelji Kuća bavi lončarstvom. Izrađuju lončarske proizvode na tradicionalan način, vrtnjom na lončarskom kolu (danas se umjesto nožnog lončarskog kola koristi električno, ali se predmeti i dalje izrađuju na isti način). Nakon obrade gline na lončarskom kolu, proizvodi se prvo suše na zraku do desetak dana, zatim se finalno obrađuju pomoću brusnog papira, a onda odlaze na prvo paljenje u peć za keramiku (950 °C). Slijedi oslikavanje, bojanje i glaziranje, pa još jedno paljenje u peći za keramiku (1050 °C). U asortimanu proizvoda također se oslanjaju na tradiciju pa se u njihovoj ponudi nalaze i tradicionalni proizvodi poput cimpleta, bidri, zdela, vajnglina i peki. https://www.mecena.hr/

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Gdje se smjestiti i što jesti? Varaždinska županija već nekoliko godina provodi projekt „Kuće za odmor s pričom“ pa smo se i mi odlučili smjestiti u jednoj od predivnih kuća TOP HILL NEST – My Varazdin Holiday . Iako je zima i nismo mogli koristiti bazen, meni osobno bilo je očaravajuće piti kavu na terasi s pogledom na predivne brege, gorice i kleti.

Image
Image

Spremali smo sarmu, jednostavno i ukusno jelo za hladne zimske dane. U nastavku vam donosim recept i fotografije cijelog postupka pripreme.

Sarma

Količina navedena u receptu bila je dovoljna za 20 sarmi

Lagano prepržite luk na masti. Pomješajte mljeveno meso, rižu, 1 jaje, nasjeckani češnjak, Vegetu, Vegeta Maestro crni papar, Vegeta Maestro ljutu papriku, Vegeta Maestro slatku papriku da dobijete jednoličnu smjesu.

Image
Image
Image
Image

Tvrdi dio glavice zelja uklonite, pažljivo odvojite list po list, te odvojite cijele i veće listove od onih manjih i popucalih. Kako sam koristio domaće kiselo zelje listove nisam ispirao pod vodom, dok neki kupljeno kiselo zelje ispiru jer ne žele da sarma bude prekisela. Zamotajte sarmu kao na fotografijama, meso nježno zarolajte u kupus i na kraju presavinite rubove, kako bi smjesa za vrijeme kuhanja ostala unutar lista.

Image
Image

Ispucale i manje listove narežite na sitne komadiće i dio zelja stavite na dno posude u kojoj će se kuhati sarma, a dio rasporedite između redova sarme. Posložite sarme, dodajte domaće kobasice i sušeni špek, lovor list, te Vegeta Maestro papar u zrnu. Sve zalijte sa vodom da prekrije svu sarmu i stavite na srednje jaku vatru.

Image
Image
Image
Image
Image

Nakon što zakipi kuhajte 90 minuta (povremeno protresite lonac), te dodajte zapršku od ulja, brašna i Vegeta Maestro slatke paprike. Kuhajte još 30 minuta i vaša sarma je spremna za kušanje.

Kao prilog poslužite pire krumpir.

Image

Izvor: https://www.domagojsever.com/