Tagliatelle al Ragù alla Bolognese
Bolognese umak, poznat kao Ragù alla Bolognese, tradicionalno je talijansko jelo koje potječe iz regije Emilia-Romagna, točnije iz grada Bologne. Iako je u svijetu često poslužen s špagetima, u Italiji se autentični Bolognese umak poslužuje s tagliatelle tjesteninom, čije široke trake bolje zadržavaju bogati mesni umak. Ovaj recept donosi klasičnu verziju koja je prepoznata od strane Accademia Italiana della Cucina.
Sastojci
Pripremite sljedeće sastojke za 4-6 osoba.
Za umak:
- 300 g mljevene govedine (najbolje od vrata ili plećke)
- 150 g pancete (slanine)
- 1 srednji luk
- 1 srednja mrkva
- 1 stabljika celera
- 2 žlice maslinovog ulja
- 50 g maslaca
- 200 ml suhog bijelog vina
- 250 ml punomasnog mlijeka
- 300 ml goveđeg temeljca (ili vode)
- 300 g pelata (ili svježih rajčica, oguljenih i nasjeckanih)
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Za posluživanje:
- 400 g tagliatella (svježa ili sušena)
- Svježe naribani Parmigiano Reggiano
Izvođenje recepta
- Pripremite sve sastojke unaprijed. Luk, mrkvu i celer sitno nasjeckajte. Pancetu također narežite na sitne kockice.
- Zagrijte maslinovo ulje i maslac u velikoj tavi ili širokoj posudi na srednje jakoj vatri. Dodajte pancetu i pržite je dok ne postane blago hrskava. Zatim dodajte luk, mrkvu i celer te pirjajte dok povrće ne omekša i poprimi zlatnu boju.
- Dodajte mljevenu govedinu i miješajte dok ne dobije smeđu boju. Pazite da se meso ne prekuha i ne osuši.
- Ulijte bijelo vino i pustite da alkohol ispari. Ovo će trajati oko pet minuta i dat će umaku složenost okusa.
- Dodajte pelate, lagano ih zgnječite drvenom kuhačom i pustite da se sve sjedini. Smanjite vatru na lagano kuhanje.
- Posolite, popaprite i dodajte prstohvat muškatnog oraščića. Pokrijte djelomično poklopcem i kuhajte na laganoj vatri najmanje dva do tri sata. Povremeno dolijevajte goveđi temeljac kako bi umak ostao sočan.
- Pred kraj kuhanja dodajte mlijeko kako biste ublažili kiselost rajčica i dali umaku kremastu teksturu. Još kratko kuhajte dok se svi okusi ne prožmu.
- Dok se umak dovršava, skuhajte tagliatelle u velikoj količini posoljene vode prema uputama na pakiranju (ili svježe tagliatelle samo dvije do tri minute). Ocijedite ih, ali sačuvajte malo vode od kuhanja za eventualno razrjeđivanje umaka.
- Tagliatelle odmah pomiješajte s toplim Bolognese umakom kako bi tjestenina upila okuse. Poslužite odmah, obilno posipajući svježe naribanim Parmigiano Reggianom.
Prijedlozi za primjenu
- Osim s tagliatellama, ovaj umak možete koristiti i kao punjenje za lazanje (Lasagne alla Bolognese), kombinirajući ga s bešamel umakom.
- Također ga možete poslužiti uz pappardelle, fettuccine ili rigatoni. Birajte tjesteninu većih površina koja bolje zadržava umak.
Zanimljivosti i dodatne informacije
- Tradicionalni recept ne uključuje češnjak ni začine poput bosiljka, origana ili lovora, jer bi preuzeli okus mesa. Ključ je u jednostavnosti i dugom kuhanju.
- Godine 1982. Accademia Italiana della Cucina službeno je zabilježila recept za Ragù alla Bolognese u Camera di Commercio u Bologni kako bi očuvala autentičnost ovog jela.
- Originalni recept koristi isključivo govedinu, no u nekim varijantama dodaje se i malo svinjetine za dodatnu sočnost.
Sažetak
Sada znate kako pripremiti Tagliatelle al Ragù alla Bolognese, klasik talijanske kuhinje koji oduševljava bogatstvom okusa. Ključ uspjeha leži u pažljivom odabiru sastojaka i strpljivom, sporom kuhanju. Uz čašu crnog vina poput Sangiovesea, ovo jelo postaje prava gozba.