Špagete alla Carbonara
Špagete alla Carbonara jedno su od najpoznatijih jela talijanske kuhinje, a dolaze iz Rima. Tradicionalni recept koristi samo nekoliko sastojaka: tjesteninu, guanciale (svinjski obraz), jaja, pecorino romano sir, crni papar i sol. Prava carbonara ne sadrži vrhnje za kuhanje, već se kremasta tekstura postiže kombinacijom jaja i topline tjestenine. Ovaj recept donosi autentičan okus Rima koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji.
Sastojci
Pripremite sljedeće sastojke za 4 osobe:
- 400 g špageta
- 200 g guancialea (ili pancete ako je guanciale nedostupan)
- 4 velika žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 100 g pecorino romano sira (naribanog)
- Svježe mljeveni crni papar po ukusu
- Prstohvat soli
Izvođenje recepta
- Stavite veliku količinu vode da zavrije u loncu. Posolite vodu, ali umjereno jer su guanciale i pecorino već slani.
- Dok se voda zagrijava, narežite guanciale na kockice ili tanke trake. Stavite ih u tavu bez ulja i pržite na srednjoj vatri dok ne postanu hrskavi i ne puste masnoću.
- U zdjeli pomiješajte žumanjke, cijelo jaje i naribani pecorino romano. Dodajte obilnu količinu svježe mljevenog crnog papra i sve dobro promiješajte.
- Skuhajte špagete al dente prema uputama na pakiranju. Sačuvajte jednu šalicu vode u kojoj su se kuhale špagete.
- Ocijedite špagete i odmah ih prebacite u tavu s guancialeom. Promiješajte da se okuse spoje, a zatim maknite tavu s vatre.
- Dodajte smjesu jaja i sira u tavu sa špagetima. Brzo miješajte kako bi toplina tjestenine lagano skuhala jaja, ali ne toliko da se pretvore u kajganu.
- Ako je umak pregust, dodajte malo sačuvane vode od kuhanja kako biste postigli kremastu konzistenciju.
- Poslužite odmah i po želji dodatno pospite naribanim pecorinom i crnim paprom.
Prijedlozi za primjenu
- Špagete alla Carbonara najbolje je poslužiti odmah dok su još tople i kremaste.
- Po želji, možete eksperimentirati s drugim vrstama tjestenine poput rigatona ili bucatinija, ali špageti su klasičan izbor.
Zanimljivosti i dodatne informacije
- Porijeklo jela nije potpuno jasno, no najčešće se povezuje s rimskim pastirima koji su koristili jednostavne sastojke koje su imali pri ruci.
- Guanciale je ključan za autentičan okus jer ima bogatiji i aromatičniji okus od pancete.
- Tradicionalna receptura ne uključuje vrhnje, češnjak ni luk, jer bi ti sastojci prekrili prirodne okuse jaja, sira i mesa.
Sažetak
Sada znate kako pripremiti prave špagete alla Carbonara. S nekoliko jednostavnih sastojaka možete stvoriti autentično talijansko jelo koje oduševljava svojim bogatim okusima i kremastom teksturom. Poslužite ih uz čašu bijelog vina poput Frascatija i uživajte u savršenom obroku.