Recepti za kuhanje

Špagete alla Carbonara

Špagete alla Carbonara jedno su od najpoznatijih jela talijanske kuhinje, a dolaze iz Rima. Tradicionalni recept koristi samo nekoliko sastojaka: tjesteninu, guanciale (svinjski obraz), jaja, pecorino romano sir, crni papar i sol. Prava carbonara ne sadrži vrhnje za kuhanje, već se kremasta tekstura postiže kombinacijom jaja i topline tjestenine. Ovaj recept donosi autentičan okus Rima koji možete pripremiti u vlastitoj kuhinji.

Sastojci

Pripremite sljedeće sastojke za 4 osobe:

  • 400 g špageta
  • 200 g guancialea (ili pancete ako je guanciale nedostupan)
  • 4 velika žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 100 g pecorino romano sira (naribanog)
  • Svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • Prstohvat soli

Izvođenje recepta

  1. Stavite veliku količinu vode da zavrije u loncu. Posolite vodu, ali umjereno jer su guanciale i pecorino već slani.
  2. Dok se voda zagrijava, narežite guanciale na kockice ili tanke trake. Stavite ih u tavu bez ulja i pržite na srednjoj vatri dok ne postanu hrskavi i ne puste masnoću.
  3. U zdjeli pomiješajte žumanjke, cijelo jaje i naribani pecorino romano. Dodajte obilnu količinu svježe mljevenog crnog papra i sve dobro promiješajte.
  4. Skuhajte špagete al dente prema uputama na pakiranju. Sačuvajte jednu šalicu vode u kojoj su se kuhale špagete.
  5. Ocijedite špagete i odmah ih prebacite u tavu s guancialeom. Promiješajte da se okuse spoje, a zatim maknite tavu s vatre.
  6. Dodajte smjesu jaja i sira u tavu sa špagetima. Brzo miješajte kako bi toplina tjestenine lagano skuhala jaja, ali ne toliko da se pretvore u kajganu.
  7. Ako je umak pregust, dodajte malo sačuvane vode od kuhanja kako biste postigli kremastu konzistenciju.
  8. Poslužite odmah i po želji dodatno pospite naribanim pecorinom i crnim paprom.

Prijedlozi za primjenu

  • Špagete alla Carbonara najbolje je poslužiti odmah dok su još tople i kremaste.
  • Po želji, možete eksperimentirati s drugim vrstama tjestenine poput rigatona ili bucatinija, ali špageti su klasičan izbor.
Pročitajte:  Ćevapčići

Zanimljivosti i dodatne informacije

  • Porijeklo jela nije potpuno jasno, no najčešće se povezuje s rimskim pastirima koji su koristili jednostavne sastojke koje su imali pri ruci.
  • Guanciale je ključan za autentičan okus jer ima bogatiji i aromatičniji okus od pancete.
  • Tradicionalna receptura ne uključuje vrhnje, češnjak ni luk, jer bi ti sastojci prekrili prirodne okuse jaja, sira i mesa.

Sažetak

Sada znate kako pripremiti prave špagete alla Carbonara. S nekoliko jednostavnih sastojaka možete stvoriti autentično talijansko jelo koje oduševljava svojim bogatim okusima i kremastom teksturom. Poslužite ih uz čašu bijelog vina poput Frascatija i uživajte u savršenom obroku.

Odgovori