Pileća juha
Ako tražite recept za toplu, utješnu i hranjivu juhu, na pravom ste mjestu. Pileća juha nije samo klasik svake kuhinje, već je i lijek za dušu i tijelo. Odlična je za hladne zimske dane, za oporavak od prehlade ili jednostavno kao lagano predjelo. Ovaj recept će vam pomoći da pripremite savršenu pileću juhu koja će mirisom ispuniti vaš dom.
Sastojci Za pripremu ove juhe trebat će vam sljedeće namirnice:
- 1 cijelo pile ili pileći dijelovi (bataci, krila, leđa)
- 2 mrkve
- 1 korijen peršina
- 1 korijen celera
- 1 manja glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 lovorov list
- Nekoliko zrna crnog papra
- Prstohvat soli
- Svježi peršin za posluživanje
- Tjestenina za juhu (npr. rezanci ili krpice, po želji)
- Voda
Izvođenje recepta
- Operite pile ili pileće dijelove pod hladnom vodom. Stavite ih u veliki lonac i prelijte s dovoljno vode da budu potpuno potopljeni.
- Stavite lonac na srednje jaku vatru i pustite da voda zavrije. Kad se pojavi pjena na površini, uklonite je žlicom kako bi juha bila bistra.
- Dodajte oguljeni i cijeli luk, češnjak, mrkvu, korijen peršina i celera. Ubacite lovorov list i nekoliko zrna crnog papra.
- Smanjite vatru na lagano i pustite juhu da krčka otprilike 1,5 do 2 sata. Tijekom kuhanja povremeno skidajte višak masnoće s površine.
- Kad je meso mekano i povrće kuhano, izvadite sve iz lonca. Pileće meso očistite od kostiju i kože, a povrće možete narezati na manje komade.
- Procijedite juhu kroz cjedilo kako bi bila potpuno bistra.
- U zasebnom loncu skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
- Poslužite juhu s komadićima mesa, povrćem i tjesteninom, te pospite svježim, nasjeckanim peršinom.
Prijedlozi za primjenu Pileća juha savršeno odgovara kao predjelo uz glavno jelo, ali može biti i samostalan obrok. Dodavanjem više mesa i tjestenine pretvorit ćete je u zasitniju verziju. Ako želite zdraviju varijantu, izostavite tjesteninu i dodajte više povrća.
Zanimljivosti i dodatne informacije Pileća juha je poznata u mnogim kulturama kao lijek protiv prehlade i gripe. Znanstveno je dokazano da pomaže u smanjenju upala i olakšava simptome prehlade. Također je odličan izvor proteina, vitamina i minerala. U nekim receptima dodaje se korijen đumbira ili kurkuma za dodatna ljekovita svojstva.
Sažetak Ovaj recept za pileću juhu jednostavan je za pripremu, a rezultat je ukusna i hranjiva juha koja grije tijelo i dušu. Slijedite korake, prilagodite juhu prema vlastitom ukusu i uživajte u ovom klasičnom jelu koje nikad ne izlazi iz mode.