Ostali začini

Začini
Inspiracije

Vlasac

lat. Allium schoenoprasum

Vlasac je višegodišnja biljka srodna luku, poriluku i češnjaku. Potiče iz Europe i Azije, a prvi zapisi stari su oko 5000 godina. Unatoč svojoj dugoj povijesti, tek se u srednjem vijeku počeo uzgajati u Europi.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Ako ga dodajte u kuhana jela, dodajte ga pri samom kraju budući da brzo gubi okus na visokim temperaturama.

Vlasac se najčešće koristi kao dodatak juhama, salatama ili jelima od jaja. Također, često se dodaje u razne umake, posebice one na bazi jaja, vrhnja i jogurta.

Osim što se dobro slaže s brojnim jelima, odlično se slaže s drugim začinima poput peršina i kopra.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Mliječni kruh s tikvicama

A što kažu naši stari?

U antičkom Rimu koristio se kao lijek protiv grlobolje i kao tretman za opekline od Sunca.

Vlasac je oduvijek bio savršeni dodatak u vrtovima. Izrazito ga je lako uzgojiti, štiti od nametnika, njegov cvijet privlači pčele, a uz to predivno izgleda.

Budući da je bogat kalcijem, konzumacija vlasca može ojačati zube i nokte.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina