test test testff Peršin - Začini Inspiracije | Vegeta Maestro
Peršin
lat. Petroselinum crispum

Peršin je svijetlozelena dvogodišnja biljka ljekovitih svojstva. Potječe iz regije središnjeg Mediterana odakle se rasprostranio po čitavoj Europi, a kasnije prelazi granice “starog kontinenta”.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Peršin se uvijek može u potpunosti iskoristiti. Njegovim nasjeckanim sušenim listovima začinite jela kako biste im dali dodatnu aromu, a od korijena spremite finu proljetnu juhu. Prije pohrane svježeg korijena peršina u hladnjaku potrebno ga je isprati, a potom dobro osušiti, najbolje pomoću papirnatog ručnika. Nakon toga spremite ga u plastičnu vrećicu i dobro zatvorite kako bi što dulje ostao očuvan. Ukoliko želite upotpuniti okus svog pire krumpira, iskoristite kuhani korijen peršina jednostavno ga umiješajući te začinite sušenim peršinom kako bi i izgled i okus bili savršeni. Kada koristite sušeni peršin, čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Na taj će način njegova aroma ostati očuvana, a neće doći ni do promjene boje kao prilikom izloženosti zraku.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Jabuke u kori od oraha i peršina
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

A što kažu naši stari?

U doba starih Egipćana peršin je bio nadaleko poznat po svojoj ljekovitosti. Oni su otkrili njegova diuretska sredstva, no njegova korisnost u tom području još nije dokazana.

Naše bake pomoću peršina borile su se i protiv celulita. Navečer, prije spavanja masirale bi željena mjesta krpom natopljenom u peršinov čaj te je ostavile da odstoji preko noći. Tvrde da se već sljedećeg  jutra vidjela razlika.

Peršinov čaj navodno ima ljekovite posljedice na glasnice, pa se preporučavala njegova konzumacija pjevačima i pjevačicama, govornicima kao i prosvjetnim radnicima kako bi očuvali glas prije nastupa.

Fun Facts
Riječ peršin potječe od grčke riječi petros koja znači kamen, vjerojatno zato što ga je u prošlosti bilo lako pronaći kako raste na obroncima među kamenjem.
Peršin je za stare Grke predstavljao svetu biljku te ga nisu koristili u jelima, ali ipak je našao svoje mjesto na svečanim gozbama. Od peršina su izrađivali vijence kojima bi se uređivali za svečanosti.
Za razliku od Grka, rimski gladijatori su konzumirali peršin i to najviše prije borbi kako bi lakše svladali protivnika. Vjerovali su da će im pomoći u koncentraciji, da im daje snagu i čini ih lukavijima.

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke