Ukrasni krug
Gumb za otvaranje navigacije Gumb za zatvaranje navigacije

Povratak

Drvo pozadina Persin Proizvod Emblem

Peršin

lat. Petroselinum crispum

Peršin je svijetlozelena dvogodišnja biljka ljekovitih svojstva. Potječe iz regije središnjeg Mediterana odakle se rasprostranio po čitavoj Europi, a kasnije prelazi granice “starog kontinenta”.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU

Peršin se uvijek može u potpunosti iskoristiti. Njegovim nasjeckanim sušenim listovima začinite jela kako biste im dali dodatnu aromu, a od korijena spremite finu proljetnu juhu.

Prije pohrane svježeg korijena peršina u hladnjaku potrebno ga je isprati, a potom dobro osušiti, najbolje pomoću papirnatog ručnika. Nakon toga spremite ga u plastičnu vrećicu i dobro zatvorite kako bi što dulje ostao očuvan.

Ukoliko želite upotpuniti okus svog pire krumpira, iskoristite kuhani korijen peršina jednostavno ga umiješajući te začinite sušenim peršinom kako bi i izgled i okus bili savršeni.

Kada koristite sušeni peršin, čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Na taj će način njegova aroma ostati očuvana, a neće doći ni do promjene boje kao prilikom izloženosti zraku.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU

Peršin se uvijek može u potpunosti iskoristiti. Njegovim nasjeckanim sušenim listovima začinite jela kako biste im dali dodatnu aromu, a od korijena spremite finu proljetnu juhu.

Prije pohrane svježeg korijena peršina u hladnjaku potrebno ga je isprati, a potom dobro osušiti, najbolje pomoću papirnatog ručnika. Nakon toga spremite ga u plastičnu vrećicu i dobro zatvorite kako bi što dulje ostao očuvan.

Ukoliko želite upotpuniti okus svog pire krumpira, iskoristite kuhani korijen peršina jednostavno ga umiješajući te začinite sušenim peršinom kako bi i izgled i okus bili savršeni.

Kada koristite sušeni peršin, čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Na taj će način njegova aroma ostati očuvana, a neće doći ni do promjene boje kao prilikom izloženosti zraku.

Ruzmarin Cimet

NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU

Pozadinski zeleni element

Krumpir u hrskavoj korici i aromatična piletina

SAVJETI IZ PROŠLOSTI

U doba starih Egipćana peršin je bio nadaleko poznat po svojoj ljekovitosti. Oni su otkrili njegova diuretska sredstva, no njegova korisnost u tom području još nije dokazana.

Naše bake pomoću peršina borile su se i protiv celulita. Navečer, prije spavanja masirale bi željena mjesta krpom natopljenom u peršinov čaj te je ostavile da odstoji preko noći. Tvrde da se već sljedećeg  jutra vidjela razlika.

Peršinov čaj navodno ima ljekovite posljedice na glasnice, pa se preporučavala njegova konzumacija pjevačima i pjevačicama, govornicima kao i prosvjetnim radnicima kako bi očuvali glas prije nastupa.

SAVRŠENO UPOTPUNJUJE OVE RECEPTE

Recepti se pripremaju, molimo pričekajte...
Recept u pripremi, molimo pričekajte...

TRAJANJE
PORCIJA

Sastojci

TRAJANJE
PORCIJA

Priprema

Fun Facts
Riječ peršin potječe od grčke riječi petros koja znači kamen, vjerojatno zato što ga je u prošlosti bilo lako pronaći kako raste na obroncima među kamenjem.
Peršin je za stare Grke predstavljao svetu biljku te ga nisu koristili u jelima, ali ipak je našao svoje mjesto na svečanim gozbama. Od peršina su izrađivali vijence kojima bi se uređivali za svečanosti.
Za razliku od Grka, rimski gladijatori su konzumirali peršin i to najviše prije borbi kako bi lakše svladali protivnika. Vjerovali su da će im pomoći u koncentraciji, da im daje snagu i čini ih lukavijima.