Ostali začini

Začini
Inspiracije

Majčina dušica

lat. Thymus vulgaris

Majčina dušica je grmolika biljka srodna kadulji i origanu. Treba jako puno svjetla i topline, pa je se najčešće može susresti na kamenitim obroncima i livadama Mediterana. Cvate od svibnja do rujna ili do pojave prvog mraza.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Ako je pravilno čuvana, osušena majčina dušica zadržava aromu i do godinu dana. Preporuča se čuvati ju na tamnim, hladnim i suhim mjestima.

Dodaje se raznim jelima, od marinada i umaka do jela s ribom i povrćem, a svoju aromu neće izgubiti ni nakon duljeg kuhanja. Posebno dobro se slaže s jelima pripremljenim na roštilju.

Slobodno dodajte majčinu dušicu masnim jelima, budući da neutralizira masnoću i čini hranu lakše probavljivom.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Kotleti s majčinom dušicom

A što kažu naši stari?

U prošlosti se koristila kao lijek protiv nesanice i noćnih mora. Jastučić napunjen majčinom dušicom bi se stavio pored jastuka, a pred spavanje bi se obavezno popila šalica čaja od ovog začina.

Eterična ulja majčine dušice, posebice timol, korištena su u borbi protiv kukaca. Kožu štite od ugriza komaraca, a odjeću od moljaca.

Zahvaljujući svom antiseptičkom djelovanju, može pomoći kod bronhitisa, upale grla i kašlja. Također može djelovati preventivno, pa se preporuča čaj od majčine dušice u sezoni prehlada.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina