test test testff Majčina dušica - Začini Inspiracije | Vegeta Maestro
Majčina dušica
lat. Thymus vulgaris

Majčina dušica je grmolika biljka srodna kadulji i origanu. Treba jako puno svjetla i topline, pa je se najčešće može susresti na kamenitim obroncima i livadama Mediterana. Cvate od svibnja do rujna ili do pojave prvog mraza.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU
Ako je pravilno čuvana, osušena majčina dušica zadržava aromu i do godinu dana. Preporuča se čuvati ju na tamnim, hladnim i suhim mjestima. Dodaje se raznim jelima, od marinada i umaka do jela s ribom i povrćem, a svoju aromu neće izgubiti ni nakon duljeg kuhanja. Posebno dobro se slaže s jelima pripremljenim na roštilju. Slobodno dodajte majčinu dušicu masnim jelima, budući da neutralizira masnoću i čini hranu lakše probavljivom.
NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU
Kotleti s majčinom dušicom
OSTALI RECEPTI
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija
Zapečena tjestenina s rajčicom i sirom
Umak od rajčice i origano uvijek su odlična kombinacija, a ove fine zapečene špagete oduševit če vaše nepce.

Tikvice u tankom tijestu

Recept stiže iz turske kuhinje, a jelo je toliko fino da se usuđujemo prognozirati: osvojit će vas. Nabavite li gotove listove tijesta za savijaču, znatno ćete skratiti proces pripreme. Dakle, prepreka za užitak u jelu nema.

Sastojci

Priprema

A što kažu naši stari?

U prošlosti se koristila kao lijek protiv nesanice i noćnih mora. Jastučić napunjen majčinom dušicom bi se stavio pored jastuka, a pred spavanje bi se obavezno popila šalica čaja od ovog začina.

Eterična ulja majčine dušice, posebice timol, korištena su u borbi protiv kukaca. Kožu štite od ugriza komaraca, a odjeću od moljaca.

Zahvaljujući svom antiseptičkom djelovanju, može pomoći kod bronhitisa, upale grla i kašlja. Također može djelovati preventivno, pa se preporuča čaj od majčine dušice u sezoni prehlada.

Fun Facts
Antički Grci i Rimljani dodavali su majčinu dušicu u kupke, vjerujući da će im pružiti snagu i hrabrost. Na sličan su način u srednjem vijeku žene ušivale ovu biljku u odjeću vitezova da ih ohrabre prije bitke ili turnira.
Majčina dušica je jedna od 27 trava i začina u Bénédictinu, poznatom likeru iz francuske regije Normandije.
Majčina dušica je bila jedna od omiljenih biljaka rimskih careva, koji su ju konzumirali prije svakog jela u nadi da će ih zaštiti od trovanja.

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bismo stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke