Ostali začini

Začini
Inspiracije

Lovor

(lat. Laurus nobilis)

Potječe iz zapadne Azije, no često ga nalazimo i na hrvatskoj obali. Kao začin se koriste listovi lovora koji se najviše beru u rujnu, a zatim suše na prozračnom i toplom mjestu.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Pažljivo dozirajte lovor zbog njegovog intenzivnog okusa i mirisa. Primjerice, na kilogram mesa za gulaš dovoljan je samo jedan listić lovora.

Ako probate zagristi lovorov list, on sam po sebi neće imati neki prepoznatljivi okus pa je potrebno koristiti barem malo tekućine u pripremi jela kako bi otpustio svoju poznatu aromu.
Zato je gotovo neizostavan u svim umacima mediteranskog okusa.

Prilikom pripreme riba u pećnici sa svake strane između riba stavite list lovora. Osim što daje bogati miris i okus, sprječava međusobno lijepljenje ribica.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Mediteranski kruščić

A što kažu naši stari?

Prema pričama, lovor su često koristile majke i bake kako bi izašle na kraj s djecom koja ne žele jesti. Naime, smatralo se da će, skuhan u čaju, potaknuti apetit, no njegova efikasnost nikad nije dokazana.

Lovor sagorijevanjem oslobađa specifične sastojke koji nam navodno pomažu ublažiti umor te pomažu da se opustimo. Kažu da se u prošlosti koristio i kao sredstvo za spavanje zbog svojih sastojaka koji smanjuju nervozu i napetost.

Prema pričama naših starih, čaj od lovora navodno je savršen protiv kašlja i bronhitisa. 3 narezana lista lovora prelijte sa 2,5 dl vode i kuhajte 10 minuta. Ostavite da stoji još desetak minuta, procijedite i dodajte meda i limuna po želji.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina