Ukrasni krug
Gumb za otvaranje navigacije Gumb za zatvaranje navigacije

Povratak

Drvo pozadina Persin Proizvod Emblem

Ljupčac

lat. Levisticum officinale

U narodu poznat pod imenom “biljka Vegeta”, ljupčac je začinska i ljekovita biljka vrlo aromatičnog mirisa. Porijeklom je iz Zapadne Azije i Južne Europe, gdje se koristi još od rimskih vremena.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU

Ljupčac je nezamjenjiv začin u juhama, složencima, umacima i salatama te jelima od mesa. Često se koristi kao zamjena za celer ili peršin, a ponekad i kao zamjena za sol.

Zbog svoje posebne arome i specifičnog mirisa ovaj začin vrlo lako može nadvladati ostale začine i osnovni miris jela stoga ga treba pažljivo dodavati tijekom kuhanja.

Kako bi se sačuvao njegov prepoznatljiv miris, sušeni i usitnjeni ljupčac treba se čuvati u dobro zatvorenim posudama.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU

Ljupčac je nezamjenjiv začin u juhama, složencima, umacima i salatama te jelima od mesa. Često se koristi kao zamjena za celer ili peršin, a ponekad i kao zamjena za sol.

Zbog svoje posebne arome i specifičnog mirisa ovaj začin vrlo lako može nadvladati ostale začine i osnovni miris jela stoga ga treba pažljivo dodavati tijekom kuhanja.

Kako bi se sačuvao njegov prepoznatljiv miris, sušeni i usitnjeni ljupčac treba se čuvati u dobro zatvorenim posudama.

Ruzmarin Cimet

NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU

Pozadinski zeleni element

File lososa sa šparogama i umakom od ljupčaca

SAVJETI IZ PROŠLOSTI

Stari Grci i Rimljani su obožavali koristiti ljupčac. Često su žvakali njegove sjemenke te su vjerovali da će zbog njih brže probaviti hranu.

U srednjem vijeku ljupčac se koristio za suzbijanje neugodnih mirisa.  Koktel od korijena i lišća služio je kao dezodorans za tijelo, a putnici su često u svoje cipele stavljali njegovo lišće kako bi se apsorbirali neugodni mirisi.

Narodna medicina već od najstarijih vremena upotrebljava ljupčac protiv želučanih tegoba, posljedica loše probave, bolesti mjehura i bubrega, migrena te mnogih drugih zdravstvenih problema.

SAVRŠENO UPOTPUNJUJE OVE RECEPTE

Recepti se pripremaju, molimo pričekajte...
Recept u pripremi, molimo pričekajte...

TRAJANJE
PORCIJA

Sastojci

TRAJANJE
PORCIJA

Priprema

Fun Facts
U svijetu postoje razni nazivi za ljupčac od kojih veliki broj ima sličan korijen značenja -  ljubav.  Štoviše, ljudi su kroz povijest ovu biljku dodavali u ljubavne napitke vjerujući da će im donijeti sreću u ljubavi.
Posađeni ljupčac u vrtu povoljno utječe na zdravlje okolnih biljaka, pojačava okus povrću koje raste u blizini te privlači pčele.
Ljupčac je bio jedan od najpopularnijih začina u starom Rimu. Rimski gurman i autor prve kuharice Zapadnog svijeta,  Marko Gavije Apicije, ljupčacem je začinjao svoj grah i tako mu dao poseban okus.

Poštujemo Vašu privatnost

Kako bi naša stranica radila ispravno i kako bi stalno unaprjeđivali naše usluge koristimo kolačiće. U slučaju da želite onemogućiti korištenje kolačića, neki dijelovi stranice mogu postati nedostupni. Detaljnije pročitajte u Uvjetima korištenja.

Vrste kolačića: Tehnički, Marketing

Postavke