Ostali začini

Začini
Inspiracije

Kopar

lat. Anethum graveolens

Pradomovine kopra su Perzija i istočna Indija, odakle se uzgoj proširio u Europu. Ovu jednogodišnju biljku koja može narasti do 120 cm krase cjevasti listovi i jajoliki smeđi plodovi. I plod i list mogu se koristiti kao začin.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Kopar se prvenstveno koristi kako bi pojačao aromu jela. Obično se za to upotrebljavaju listovi, ali ako želite oštriji okus koristite sjemenke kopra.

Posebno se dobro slaže s jelima od ribe ili morskih plodova, ali i vegetarijanskim jelima sa špinatom, ciklom ili krumpirom.

Ako se odlučite sami raditi zimnicu, kopar je neizostavan dodatak kod kiseljenja povrća, posebno krastavaca.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Salata od piletine i jabuka s koprom

A što kažu naši stari?

Stari Egipćani su ga, osim u medicinske svrhe, koristili i u proizvodnji parfema i druge kozmetike.

Koristio se kao lijek protiv nesanice i nemirnog sna. Smatralo se da čaj od kopra pomiješan s medom opušta tijelo i oslobađa od stresa.

U antičkoj Grčkoj sjeme kopra su koristili vojnici kako bi liječili rane, a ulje kopra korišteno je u proizvodnji vina.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina