Ukrasni krug
Gumb za otvaranje navigacije Gumb za zatvaranje navigacije

Povratak

Drvo pozadina Persin Proizvod Emblem

Kim

lat. Carum carvi

Kim je porijeklom iz Male Azije i jedan je od najstarijih poznatih začina. Najviše ga se uzgaja u Europi, posebice u Nizozemskoj i Skandinavskim zemljama. Zbog sličnog izgleda često ga se miješa s kuminom, ali se razlikuju u boji i aromi plodova.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU

Pospite kim po kiflicama ili umijesite u kruh kako bi im dali dodatnu aromu pri pečenju.

Od plodova kima može se pripremiti čaj odličnog okusa koji ima blagotvorno i smirujuće djelovanje.

Dodavanjem kima u jedno od najdražih tradicionalnih jela – prežganu juhu, otkrit ćete njezine nove čari.

Ako ste spremni za malo eksperimentiranja, pripremite tradicionalni bliskoistočni puding od kima naziva Meghli.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU

Pospite kim po kiflicama ili umijesite u kruh kako bi im dali dodatnu aromu pri pečenju.

Od plodova kima može se pripremiti čaj odličnog okusa koji ima blagotvorno i smirujuće djelovanje.

Dodavanjem kima u jedno od najdražih tradicionalnih jela – prežganu juhu, otkrit ćete njezine nove čari.

Ako ste spremni za malo eksperimentiranja, pripremite tradicionalni bliskoistočni puding od kima naziva Meghli.

Ruzmarin Cimet

NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU

Pozadinski zeleni element

Svinjetina s kiselim kupusom i valjušcima

SAVJETI IZ PROŠLOSTI

Tijekom 17. stoljeća bilo je popularno nakon gozbe poslužiti ušećerene plodove kima za koje se vjerovalo da će pomoći pri probavljanju velike količine hrane.

Ženama se nakon poroda preporučala konzumacija kima koji je navodno pomagao u proizvodnji mlijeka u razdoblju dojenja.

Kim je u prošlosti bio sastavni dio velikog broja kozmetičkih proizvoda poput parfema, losiona i sapuna. Bogat je vitaminima i željezom te navodno usporava starenje kože.

SAVRŠENO UPOTPUNJUJE OVE RECEPTE

Recepti se pripremaju, molimo pričekajte...
Recept u pripremi, molimo pričekajte...

TRAJANJE
PORCIJA

Sastojci

TRAJANJE
PORCIJA

Priprema

Fun Facts
Biljka kim spada u porodicu mrkvi, a ono što mi zovemo sjeme i koristimo kao začin je u biti njegov plod.
Za kumin se vjerovalo da ima "zaštitna svojstva". Njegova konzumacija navodno je odbijala vještice, a predmet u kojem se nalazio nije mogao biti izgubljen.
Kim je poznat po tome da privlači mnoge nametnike i insekte (npr. pčele i muhe) te je zato često bio sađen u vrtove kako bi se zaštitile druge dragocjenije biljke.