Ukrasni krug
Gumb za otvaranje navigacije Gumb za zatvaranje navigacije

Povratak

Drvo pozadina Persin Proizvod Emblem

Kajenski papar

lat. Capsicum annuum

Kajenski papar je začin koji se dobiva usitnjavanjem kajenske papričice. Zreli plodovi poprimaju žarko crvenu boju te po Scovillovoj skali pripadaju kategoriji umjereno ljutih papiričica. Ova biljka se uzgaja u cijelom svijetu, a najviše u Indiji, Meksiku i istočnoj Africi.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU

Kajenski papar može se dodati u prirodni sok od naranče ili rajčice. Osim bogatog, egzotičnog okusa, ovaj koktel pun je vitamina i pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

Budite oprezni s količinom kajenskog papra – potrebno je neko vrijeme da se receptori naviknu na ljutinu. Možete ga i naknadno dodati jelu ukoliko smatrate da nije dovoljno ljuto.

Kajenski papar može se dodati u razne umake, kao i mješavine za paniranje. Budite kreativni, originalni i uživajte u pikantnom okusu ove zdrave namirnice.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU

Kajenski papar može se dodati u prirodni sok od naranče ili rajčice. Osim bogatog, egzotičnog okusa, ovaj koktel pun je vitamina i pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

Budite oprezni s količinom kajenskog papra – potrebno je neko vrijeme da se receptori naviknu na ljutinu. Možete ga i naknadno dodati jelu ukoliko smatrate da nije dovoljno ljuto.

Kajenski papar može se dodati u razne umake, kao i mješavine za paniranje. Budite kreativni, originalni i uživajte u pikantnom okusu ove zdrave namirnice.

Ruzmarin Cimet

NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU

Pozadinski zeleni element

Tjestenina s lososom i limunom

SAVJETI IZ PROŠLOSTI

Kajenski papar koristio se u prvoj pomoći umjesto flastera. Navodno njegov aktivni sastojak ujednačava krvni tlak te se prilikom krvarenja preporučalo ranu poštpricati mješavinom vode i kajenskog papra.

Ovaj egzotičan začin koristio se i kao sredstvo za ublažavanje bolova. Vjeruje se da kapsaicin blokira aktivne supstance koje informaciju o bolovima prenose do mozga.

Kao i chili, kajenski papar koristio se za zagrijavanje tijela u ekstremno hladnim uvjetima jer se vjeruje da njegovi aktivni sastojci ubrzavaju metabolizam te potiču cirkulaciju.

SAVRŠENO UPOTPUNJUJE OVE RECEPTE

Recepti se pripremaju, molimo pričekajte...
Recept u pripremi, molimo pričekajte...

TRAJANJE
PORCIJA

Sastojci

TRAJANJE
PORCIJA

Priprema

Fun Facts
Nikada se nemojte natjecati u konzumaciji kajenskog papra sa svojim pernatim ljubimcima, sigurno ćete izgubiti! Naime, ptice ne posjeduju receptore za kapsaicin, sastojak koji ovu papričicu čini izuzetno ljutom.  
Crni i kajenski papar zapravo nemaju ništa zajedničko – do konfuzne nomenklature došlo je zbog Kristofera Kolumba koji je, kada ga je donio u Europu, proglasio ovaj začin paprom zbog slične ''ljutkaste'' arome.
Znanstvenici vjeruju da je ljutina papričica zapravo njihov obrambeni mehanizam. Uz pomoć ljute tvari se brane od insekata te pri tome ne ograničavaju mogućnost reprodukcije jer su ptice imune na kapsaicin.