Ostali začini

Začini
Inspiracije

Curry

lat. Murraya koenigii

Curry je začinska mješavina koja može sadržavati od 5 do 30 različitih začina. Osnovu čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Drugi začini poput đumbira, češnjaka ili klinčića dodaju se ovisno o preferencijama kuhara ili lokaciji.

Mali Savjeti
Za Upotrebu

Ovisno o glavnom sastojku u mješavini, curry može biti crven (crvena čili papričica), zelen (zelena čili papričica) ili žut (kurkuma).

Budući da kurkuma gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svjetlu, curry je potrebno čuvati u tamnim, dobro zatvorenim staklenkama.

Najčešće se koristi kao dodatak u pirjanoj riži, ali pristaje uz razna druga jela poput mesa, povrća i žitarica, pa čak i slastica. Dodajte ga u čokoladni preljev i uživajte u slatko-ljutom okusu vaših deserata.

Najbolje Pristaje
Ovim Jelima

Videorecept

Slasni pečeni krumpir

A što kažu naši stari?

U tradicionalnoj indijskoj medicini koristio se kao pomoć u probavi kao i za poticanje rada jetre.

Znanstvene studije pokazuju da redovita konzumacija može pomoći u zaštiti od Alzheimerove bolesti kao i drugih neurodegenerativnih bolesti.

Budući da se sastoji od brojnih začina, curry može biti koristan u borbi protiv različitih insekata, posebice mrava.

Fun Facts

Otkrijte novi svijet
Vegeta Maestro začina