Ukrasni krug
Gumb za otvaranje navigacije Gumb za zatvaranje navigacije

Povratak

Drvo pozadina Persin Proizvod Emblem

Curry

lat. Murraya koenigii

Curry je začinska mješavina koja može sadržavati od 5 do 30 različitih začina. Osnovu čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Drugi začini poput đumbira, češnjaka ili klinčića dodaju se ovisno o preferencijama kuhara ili lokaciji.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU

Ovisno o glavnom sastojku u mješavini, curry može biti crven (crvena čili papričica), zelen (zelena čili papričica) ili žut (kurkuma).

Budući da kurkuma gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svjetlu, curry je potrebno čuvati u tamnim, dobro zatvorenim staklenkama.

Najčešće se koristi kao dodatak u pirjanoj riži, ali pristaje uz razna druga jela poput mesa, povrća i žitarica, pa čak i slastica. Dodajte ga u čokoladni preljev i uživajte u slatko-ljutom okusu vaših deserata.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU

Ovisno o glavnom sastojku u mješavini, curry može biti crven (crvena čili papričica), zelen (zelena čili papričica) ili žut (kurkuma).

Budući da kurkuma gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svjetlu, curry je potrebno čuvati u tamnim, dobro zatvorenim staklenkama.

Najčešće se koristi kao dodatak u pirjanoj riži, ali pristaje uz razna druga jela poput mesa, povrća i žitarica, pa čak i slastica. Dodajte ga u čokoladni preljev i uživajte u slatko-ljutom okusu vaših deserata.

Ruzmarin Cimet

NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU

Pozadinski zeleni element

Slasni pečeni krumpir

SAVJETI IZ PROŠLOSTI

U tradicionalnoj indijskoj medicini koristio se kao pomoć u probavi kao i za poticanje rada jetre.

Znanstvene studije pokazuju da redovita konzumacija može pomoći u zaštiti od Alzheimerove bolesti kao i drugih neurodegenerativnih bolesti.

Budući da se sastoji od brojnih začina, curry može biti koristan u borbi protiv različitih insekata, posebice mrava.

SAVRŠENO UPOTPUNJUJE OVE RECEPTE

Recepti se pripremaju, molimo pričekajte...
Recept u pripremi, molimo pričekajte...

TRAJANJE
PORCIJA

Sastojci

TRAJANJE
PORCIJA

Priprema

Fun Facts
Smatra se tradicionalnom indijskom mješavinom začina, ali točno podrijetlo curryja još uvijek je nepoznato.
Iako su nađeni dokazi da se mješavina začina koristila prije 4000 godine, curry je moderni, ljuti okus dobio tek u 16. stoljeću donošenjem chilli papričica iz Amerika.
Osim što je naziv za mješavinu začina, curry je također naziv za nacionalno britansko jelo, kao i za vrstu stabla čiji listovi mirisom podsjećaju na curry.