Ukrasni krug
Gumb za otvaranje navigacije Gumb za zatvaranje navigacije

Povratak

Drvo pozadina Persin Proizvod Emblem

Crni Papar

(lat. Piper nigrum)

Crni papar je začin koji nastaje kuhanjem, sušenjem i mljevenjem nezrelog ploda biljke papar. Papar je porijeklom iz južne Indije, a danas se intenzivno uzgaja u gotovo svim tropskim krajevima.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU

Dodajte papar pred sam kraj kuhanja ili serviranja kako bi se očuvao bolji okus jela, a pohraniti ga možete na dugo razdoblje jer prolaskom vremena ne gubi svoju kvalitetu i aromu ukoliko je u dobro zatvorenoj posudi.

Kada koristite ili meljete papar, budite oprezni jer udisanje praha može iziritirati vaše dišne puteve i dovesti do boli te „napadaja“ kihanja.

Savršeno se slaže sa zbilja raznolikim jelima - svojim intenzivnim okusom mesu daje jačinu, jajima i gljivama naglašava okus, a morskim plodovima poboljšava aromu.

Ako slučajno pretjerate s crnim paprom prilikom pripreme jela, dodajte malo mlijeka ili jogurta kako biste razblažili njegov intenzitet i vjerojatno nitko ništa neće niti primijetiti.

MALI SAVJETI ZA UPOTREBU

Dodajte papar pred sam kraj kuhanja ili serviranja kako bi se očuvao bolji okus jela, a pohraniti ga možete na dugo razdoblje jer prolaskom vremena ne gubi svoju kvalitetu i aromu ukoliko je u dobro zatvorenoj posudi.

Kada koristite ili meljete papar, budite oprezni jer udisanje praha može iziritirati vaše dišne puteve i dovesti do boli te „napadaja“ kihanja.

Savršeno se slaže sa zbilja raznolikim jelima - svojim intenzivnim okusom mesu daje jačinu, jajima i gljivama naglašava okus, a morskim plodovima poboljšava aromu.

Ako slučajno pretjerate s crnim paprom prilikom pripreme jela, dodajte malo mlijeka ili jogurta kako biste razblažili njegov intenzitet i vjerojatno nitko ništa neće niti primijetiti.

Ruzmarin Cimet

NAJBOLJE PRISTAJE OVOM JELU

Pozadinski zeleni element

Lungić u jednostavnom umaku od brusnica

SAVJETI IZ PROŠLOSTI

Vjerovalo se da se pomoću njega može očuvati i druga hrana pa je često korišten na brodovima dugih plovidbi. Primjerice, meso bi navodno ostalo dulje jestivo kad bi u njega bio utrljan crni papar.

Stari su Indijci pretpostavljali da ima snažna antibakterijska svojstva – služio im je za borbu protiv infekcija i ugriza insekata. Mravljeg su se otrova rješavali posipajući papar po pogođenom području.

U prošlosti je bio poznat i kao afrodizijak kojim se pokušavala izliječiti impotencija, no nije sa sigurnošću određeno je li u tome zapravo bio i uspješan.

SAVRŠENO UPOTPUNJUJE OVE RECEPTE

Recepti se pripremaju, molimo pričekajte...
Recept u pripremi, molimo pričekajte...

TRAJANJE
PORCIJA

Sastojci

TRAJANJE
PORCIJA

Priprema

Fun Facts
Papar je zbog svoje ljekovitosti bio iznimno poznat već u starom vijeku kada su ga nazivali  „crno zlato“. Zbog toga se često koristio umjesto novca kao sredstvo razmjene.
Stari Egipćani su ga zbog perseveracijskih svojstva koristili u obredima balzamiranja pa su ga istraživači znali pronaći u nosnim šupljinama poznatih faraona poput Ramzesa II.
Iako se danas u kuhinjama restorana koristi mnogo raznolikih začina, neka su istraživanja pokazala da na crni papar otpada čak 50% ukupne potrošnje začina.