Recepti za kuhanje

Ćevapčići

Ćevapčići su jedno od najpoznatijih jela Balkana, cijenjeni zbog svoje sočnosti, bogatog okusa i jednostavne pripreme. Tradicionalno se pripremaju od kombinacije mljevenog mesa i začina te se najčešće poslužuju u lepinji s lukom i ajvarom. Ovaj recept vodi vas kroz pripremu domaćih ćevapčića koji će oduševiti svakog ljubitelja roštilja.

Sastojci

Pripremite sljedeće sastojke za 4 osobe:

  • 500 g mljevene junetine
  • 300 g mljevene svinjetine
  • 200 g mljevene janjetine (po želji)
  • 1 mala žlica soli
  • 1/2 male žlice svježe mljevenog crnog papra
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 100 ml gazirane vode
  • 2 žlice ulja

Izvođenje recepta

  1. Pomiješajte sve vrste mesa u velikoj zdjeli. Dodajte sol, crni papar, sodu bikarbonu i sitno nasjeckani češnjak.
  2. Dodajte gaziranu vodu kako bi smjesa ostala sočna. Sve dobro umijesite rukama dok se sastojci ne sjedine.
  3. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i ostavite smjesu u hladnjaku najmanje 2 sata, a najbolje preko noći kako bi se arome prožele.
  4. Oblikujte ćevapčiće rukama tako da budu dugi oko 7-8 cm i debljine prsta. Ako želite, možete koristiti vlažne ruke kako se smjesa ne bi lijepila.
  5. Zagrijte roštilj ili tavu s malo ulja. Pecite ćevapčiće na srednje jakoj vatri, često ih okrećući, dok ne poprime zlatno-smeđu boju sa svih strana. Pazite da ih ne prepečete kako ne bi postali suhi.
  6. Poslužite odmah, najčešće u lepinji, uz svježi luk, ajvar i kiselo vrhnje.

Prijedlozi za primjenu

  • Ćevapčiće možete poslužiti uz pečeni krumpir, rižu ili sezonsku salatu.
  • Za autentično iskustvo servirajte ih u domaćoj lepinji s puno svježeg luka i ajvara.

Zanimljivosti i dodatne informacije

  • Porijeklo ćevapčića potječe iz Osmanskog Carstva, a na Balkanu su postali simbol tradicionalne kuhinje.
  • Svaka regija ima svoj recept, pa su bosanski ćevapi poznati po sočnosti, dok su srpski nešto pikantniji.
  • Ključ savršenih ćevapčića je prava kombinacija mesa i začina te pažljivo pečenje kako bi zadržali sočnost.
Pročitajte:  Tagliatelle al Ragù alla Bolognese

Sažetak

Sada znate kako pripremiti ukusne domaće ćevapčiće koji će oduševiti vas i vaše goste. Sočni, mirisni i savršeno začinjeni, najbolje ih je poslužiti uz svježi luk, ajvar i toplu lepinju. Isprobajte ovaj recept i uživajte u pravom okusu Balkana.

Odgovori