Ukrasni krug
Gumb za otvaranje navigacije Gumb za zatvaranje navigacije

Povratak

4 dana u Iloku i okolici

08.12.2020

4 dana u Iloku i okolici

By Putopis, bloger, putopisac

Prvi put sam posjetila najistočniji grad Hrvatske – Ilok. Put autom od Zagreba trajao je oko 3 i pol sata te je prošao relativno brzo. To je grad pun kulturne i povijesne baštine koji se smjestio na obroncima Fruške gore s pogledom na Dunav. Neki ga nazivaju Dubrovnikom istoka, a mnogi ga posjećuju radi njegovih starih podruma i vrhunskih vina. Mene je u Ilok dovela hrana, a oduševila povijest, priroda i ljudi. A i traminac, priznajem, baš je kraljevski doživljaj za nepce. Istraživala sam grad i okolicu 4 dana. Mislim da je to sasvim dovoljno za prvi posjet, ali naravno pri povratku mi se javila misao koja mi se uvijek javlja u tim trenucima ‘…da mi je možda još koji dan, bilo bi super’. Tu misao skoro uvijek slijedi ova: ‘pa nije mi to zadnji posjet, vratit ću se sigurno’. Slavonija, Srijem i Baranja imaju tolika blaga za vidjeti i doživjeti, u svakom smislu te riječi, da im se čovjek jednostavno mora vratiti.  Ovo su moji dojmovi i nekoliko razloga zašto bi svakom preporučio da posjeti Ilok i okolicu.

Dunav

Bila sam smještena u hotelu Dunav, na samoj obali i prvo što me dočekalo ujutro je predivan izlazak sunca uz rijeku. Nisam ranoranioc, ali buđenje novog dana u jesenskoj maglici je stvarno predivan i opuštajući prizor. Odmah se nekako osjećate bolje 🙂

DunavPredivan početak dana. Fotografija Putopis

Dunav je druga najduža rijeka u Europi (nakon Volge), izvire u Schwarzwaldu u Njemačkoj, prolazi kroz čak 10 zemalja i ulijeva se u Crno more u Ukrajini. Boraveći par dana u hotelu Dunav primjetila sam koliko je Dunav važan za Ilok. To je mjesto opuštanja, susreta, druženja, šetnje, rekreacije, ribolova i čak kupanja u jesenskim danima.

Ribarski razgovori u zalasku suncaRibarski razgovori u zalasku sunca. Fotografija Putopis

Hotel Dunav je mali obiteljski hotel sa 4*, okružen zelenilom i pravi je odabir za potpuni odmor i opuštanje. Njegova velika, natkrivena terasa je ‘srce’ svih zbivanja za lijepog vremena i mamac za uživanje u ručku ili večeri uz pogled na mirni Dunav. Zapravo na toj terasi smo proveli najviše vremena dok smo bili u hotelu i osjećala sam se kao u dnevnom boravku. Osjetilo se da se svi jako trude da nam boravak bude što ugodniji, a hrana je bila stvarno izvrsna (prvenstveno riječna riba). Njihov rad i trud prepoznao je i Michelin te je ove godine hotel dobio Bib Gourmand preporuku  za svoju gastro ponudu (preporuka za restorane umjerenih i nižih cijena).

Izdvojila bih još jednu posebnost hotela – njihove ‘ambasadore’.  Mišo i Lino dva su brata koja ovom hotelu daju posebnu toplinu i šarm. Kao svi pravi domaćini veselo će vas dočekati, praviti vam društvo, ali vrlo pristojno, nenametljivo i osigurat će vam veliki osmijeh na licu te pravu sreću.

Mišo i LinoBraća Mišo i Lino, (ne mogu se odlučiti koji mi je simpatičniji i draži) ‘uhvaćeni’ objektivom Domagoja Severa

Fiš paprikaš i Iločki ćevap

To je upravo bio razlog mog posjeta. Napraviti fiš paprikaš i saznati kako se radi iločki ćevap. Tradicionalna hrana je bitan doživljaj svakog putovanja. Ona spaja ljude i puno govori o njihovom životu i običajima. Fiš paprikaš, ili skraćeno fiš, smo radili u hotelu Dunav, točnije u njihovom vrtu gdje smo postavili kotao. Prvi put sam pripremala fiš i iznenadilo me kako je zapravo recept jednostavan, a jelo jako ukusno. Radi se naravno s riječnom ribom, bilo bi odlično od više vrsta npr. soma i šarana. Obično je ljući, ali naravno koliko će biti ljut ovisi o vašem ukusu. Donosim vam recept, a kako smo ga mi pripremali možete vidjeti u videu na našem Instagram profilu ovdje.

Fiš kuhanjeSavjet: dobro je povremeno ‘provrtiti’ kotao kao na slici i tako se miješaju sastojci da se stope okusi. Fotografija Domagoj Sever

Recept:

Stavite vodu da zakipi (cca 3 l) te dodajte nasjeckane 2 glavice luka. Ostavite da ključa desetak minuta. Dodajte smjesu pasirane rajčice (pola litre), 2 žličice Vegete, žličicu soli, također jednu šećera te žlicu slatke mljevene paprike i prema ukusu ljute mljevene paprike. Nakon cca desetak minuta kuhanja, dodajte ribu narezanu na komade (debljine 4-5 cm). Pustite da se kuha 20 minuta pa dodajte 2 dcl bijelog vina. Neka se kuha još desetak minuta. Možete poslužiti sa širokim rezancima ili palentom ili krumpirom.

Sastojci (za 4 osobe):

Zadnja provjera prije serviranjaZadnja provjera prije serviranja. Fotografija Putopis

Fiš jeloŠiroki domaći rezanci su bili pun pogodak, a umak je bio malo jači i ljući nego sam navikla, ali odličan. Fotografija Putopis

Iločki ćevap nema nikakve veze sa pojmom ćevap na koji sam navikao. Radi se na drugačiji način i potpuno je različito jelo od klasičnih ćevapa u somunu. Iločki ćevap su sočni komadi mesa (svinjska vratina) u umaku od povrća, a obično se poslužuju uz palentu. Od povrća se koristi paprika,luk, rajčica no možete dodati i drugo povrće npr. mahune ili patlidžan. Čak i đuveđ. Meso pečeno na grillu se posloži u posudu sa dinstanim lukom te preko toga se doda navedeno povrće i začini.

Iločki ćevapIločki ćevap u pripremi. Fotografija Putopis

Vegeta Maestro dimljena paprikaDodali smo malo Vegeta Maestro dimljene paprike. Fotografija Putopis

Šarenilo boja i stapanje okusaŠarenilo boja i stapanje okusa. Fotografija Putopis

Sve to zajedno se stavi u pećnicu na 200 stupnjeva pola sata da povrće pusti svoje sokove i da se sjedine sve arome. Za prilog smo imali palentu, ali može se poslužiti i pire i salata od npr. zelja. Iločki ćevap je stvarno sočan i jako ukusan, a posebno mi se svidio umak.

Iločki ćevap nego je nestaoEto ovako izgleda Iločki ćevap, odnosno ovako je izgledao prije nego je nestao 🙂 Fotografija Putopis

Sva ova jela su intenzivnija, začinjenija i ‘punija’ u okusu, ali takva je kuhinja ovog kraja- jaka i izdašna – mješavina srijemsko-slavonske, austrougarske i podunavake kulinarske tradicije. Vinarija Papak je bila naš domaćin i izvor recepta 🙂
Obiteljska je vinarija, nalazi se na Radoškom brdu u blizini Iloka i to je najistočniji vinorodni položaj u Hrvatskoj. Kuća je doslovno okružena hektarima i hektarima samih vinograda.  Tako je i vožnja do vinarije i kušaonice pravi užitak jer prolazite kroz mnogobrojne vinograde i možete uživati u nepreglednim nasadima vinove loze.

Detalj iz vinogradaDetalj iz vinograda. Fotografija Putopis

Stari grad i Iločki podrumi

Uz Dunav, na obroncima Fruške gore razvio se stari kraljevski grad Ilok. Njegovo ime se prvi put spominje 1267. godine, a arheološki nalazi svjedoče da je to područje bilo naseljeno još od kamenog doba. Pronađena su i bogata nalazišta vučedolske kulture koja je predstavljena u fenomenalnom istoimenom muzeju. Rimljani su zbog kontrole i strateških razloga tu sagradili pograničnu utvrdu Cuccium, a najpoznatiji vladar Iloka – Nikola Iločki (1410. – 1477.) je upravo na tom mjestu sagradio dvorac. I podrume, ove poznate Iločke podrume. Stari podrum iz 1450. godine je prvi podrum koji je izgrađen baš u svrhu proizvodnje i očuvanja vina u ovom dijelu Europe. Nikola je bio puno toga  – moćni hrvatsko-ugarski velikaš i pretendent na kraljevsku krunu, ban Hrvatske, Slavonije i Mačve, vojvoda od Transilvanije te kralj Bosne. U njegovo vrijeme Ilok je doživio procvat – grad je opasan zidinama, a obnovio je i nadogradio franjevački samostan i crkvu sv. Ivana Kapistrana. Status slobodnog kraljevskog grada Ilok je dobio u 15 stoljeću. Nakon vladavine Turaka, Iločke posjede u 17. stoljeću dobiva kneževska obitelj Odescalchi, odnosno nećaci pape Inocenta XI Odescalchija. Aristokrati iz Italije obnavljaju stari Nikolin dvorac, moderniziraju vinogradarstvo i tada ponovno počinje novo ‘zlatno doba’ za Ilok. Danas je dvorac Odescalchi Muzej grada Iloka. Stalni postav će vas provesti kroz Ilok od prapovijesti, antike, srednjeg vijeka, osmanskog razdoblja, 19. i 20. st. pa do Domovinskog rata. Svakako preporučam stručno vodstvo koje će vas na jako zanimljivi način provesti kroz muzej. Sve detalje možete pogledati na web stranici Muzej grada Iloka.

Stari grad u magliStari grad u magli. Fotografija Putopis

Neovisno jeste li ljubitelj vina ili ne, doživljaj Iloka nije potpun bez posjeta Starim podrumima. Oni su najstariji i najnagrađivaniji vinski podrumi u Hrvatskoj s tradicijom proizvodnje vina više od 2000 godina. Prvi pisani trag o uzgoju vinove loze datira još iz ilirskog doba. Kneževska obitelj Odescalchi modernizirala je cijelu proizvodnju i podrume, prvi puta u Europi je uvela izvorno punjenje vina na posjedu i pečat obitelji kao znak iznimne kvalitete i izvornog punjenja. Danas Iločki podrumi proizvedu oko 4 milijuna litara vina godišnje. Posebno je poznat njihov Traminac, zlatno žute boje, punog okusa i svježine sa aromom ruže. To vrhunsko vino se posluživalo na krunidbi kraljice Elizabete 1953. godine, a još nekoliko preostalih boca tog vina s krunidbe ima cijenu od čak 55.000 kn. Traminac se posluživao i na vjenčanju Harryja i Meghan.

Obilazak starih podruma prije degustacijeObilazak starih podruma prije degustacije. Fotografija Domagoj Sever

Degustaciju možete upotpuniti i s ručkom u restoranu koji je smješten u staroj vinariji. Sve detalje možete naći na web stranici Iločkih podruma.

Stvarno vrhunskoStvarno vrhunsko. Fotografija Putopis

Degustirali smo i crni KapistranDegustirali smo i crni Kapistran. Fotografija Putopis

Osim dvorca i starih podruma, u staroj jezgri možete posjetiti i novi interaktivni interpretacijski centar, zvonik, crkvu te uživati u parku i vidikovcu uz crkvu s pogledom na Dunav.

Golf, jahanje i pjenušac

Kada ste u Iloku obavezno morate posjetiti i Principovac koji se nalazi u samoj blizini. Nekadašnji dvorac smjestio se nadomak Iloka, na brežuljku okružen nepreglednim vinogradima. Izgradila ga je, već spomenuta, kneževska obitelj Odescalchi 1864. god.  i koristila kao ljetnikovac i ladanjsko imanje za vrijeme berbe grožđa. Na tom brežuljku su zasadili prve trsove Traminca koji je postigao izvrsne rezultate, a osim što je taj položaj iznimno pogodan za uzgoj traminca, s brežuljka se pruža prekrasan pogled na Ilok, Srijem i Bačku.

 Oblaci su se posložili i ulazak u bivši dvorac je bio impresivanOblaci su se posložili i ulazak u bivši dvorac je bio impresivan. Fotografija Putopis

Danas je Ladanjsko imanje Principovac – restoran, ali nudi i luksuzni smještaj u apartmanima s 4*. Možete popiti kavu ili pjenušac na velikoj terasi, opustiti se u šetnji kroz vinograde ili fotografirati na ljuljački. Možete zaigrati i golf. Tako sam i ja prvi puta zaigrala golf, odnosno bolje reći probala igrati. I svidjelo mi se, u silnim pokušajima da pogodim lopticu i dobacim je negdje u zelenilo terena (rupu nisam ni pokušala ciljati) odlično sam se zabavila.

Kako ne promašiti golf lopticuKoncentracija na vrhuncu uz misao dana  – kako ne promašiti golf lopticu. Fotografija Domagoj Sever

Savršen kutak za opuštanje i naravno obavezan foto pointSavršen kutak za opuštanje i naravno obavezan foto point. Fotografija Domagoj Sever

ŽivjeliŽivjeli! Proslava uspješne partije (kaže li se to tako?) golfa. Fotografija Domagoj Sever

Za više detalja i informacija oko posjeta možete kontaktirati Ladanjsko imanje Principovac 

Još jedna moja preporuka dok ste u posjetu Iloku je odlazak na jahanje. Konjički klub Eohippus je možda malo udaljeniji od Iloka, nalazi se blizu Vinkovaca (vožnje autom cca 1 sat), ali svi ljubitelji jahanja, životinja i boravka u prirodi neće požaliti. Konjički klub je prava mala oaza za opuštanje. Idealno je mjesto za djecu jer se mogu ‘družiti’ i sa ostalim domaćim životinjama, dok roditelji mogu popiti kavu ili sok. Klub organizira i terapijska jahanja.

Jedan od ljepotana klubaJedan od ljepotana kluba. Fotografija Putopis

Specijalno ispletena frizura za Vinkovačke jeseniSpecijalno ispletena frizura za Vinkovačke jeseni. Fotografija Putopis

Osim konja (kao obožavatelj životinja tu sam totalno subjektivna 🙂 super mi je što klub njeguje eko uzgoj raznih voćki na imanju i što omogućava volontiranje. Vjerujem da je rad s tim plemenitim životinjama stvarno poseban. Više informacija o klubu možete pogledati na njihovom webu Konjički klub Eohippus

Muzej Vučedolske kulture

To je muzej koji se jednostavno mora posjetiti i apsolutno me oduševio. Po mojem mišljenju definitvno bi rekla da spada u top 3 muzeja u Hrvatskoj, pored muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju i Muzeja krapinskog neandertalaca u Krapini. Od samog načina kako je zgrada muzeja osmišljena i uklopljena u okoliš, do prezentacije vučedolske kulture koja je bila nevjerojatna. Muzej se nalazi blizu samog arheološkog nalazišta Vučedol, a ta prapovijesna kultura iz doba eneolitika 3000 – 2500 prije Krista, je prikazana na moderan i suvremen način. Kako su došli, kako su živjeli, oblačili se, u što su vjerovali, kako su se organizirali, računali vrijeme, kako su radili pivo i što su sve tada znali je fascinantno. Njihova keramika je jedna posebna priča, a posebno ona koja je i simbol grada Vukovara – Vučedolska golubica. Svakako bi preporučila vođenu turu

Radno vrijeme je od utorka do nedjelje, od 10 – 18 sati. Cijena ulaznice za odrasle je 40 kn, a ostale informacije možete pogledati na Muzej Vučedolske kulture

Muzej Vučedolske kultureFotografija Domagoj Sever

Nakon posjeta muzeju, koji se nalazi uz sam Dunav, spustite se na njegovu obalu i osjetite dašak života lokalnih ljudi uz rijeku. I evo za kraj, opet se vraćamo Dunavu. Uživajte u fotografijama dok sami ne posjetite ovaj divan kutak Hrvatske.

Život uz rijekuŽivot uz rijeku. Fotofrafija Putopis

Nečiji skriveni kutakNečiji skriveni kutak. Fotografija Putopis

Izvor: Putopis